Så hittar du vägen tillbaka

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER. SAMARBETE SKA MINSKA SJUKTALEN2003-11-06

Dagens sjukskrivningar ska halveras fram till 2008, säger regeringen. Men är det verkligen möjligt? Mycket beror på hur arbetsgivare, sjukskrivna och olika myndigheter samarbetar.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Avgörande för en lyckad rehabilitering är att ledningen på arbetsplatsen känner sitt ansvar och tar itu med frågorna direkt när någon blir sjuk eller råkar ut för en arbetsolycka. Det är också viktigt att arbetskamraterna visar omtanke och stöd.

Att följa bestämda, på förhand fastställda, rutiner gör processen enklare. Erfarenheten visar att det är viktigt att komma igång med rehabiliteringen så tidigt som möjligt: Alla parter tjänar på att den sjukskrivna snabbt kommer tillbaka till arbete.

Viktiga samarbetspartners utanför arbetsplatsen är företagshälsovården, försäkringskassan, allmänna sjukvården och arbetsförmedlingen.

Vad är rehabilitering?

Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade att återvinna bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättningar för ett normalt liv. Olika myndigheter ansvarar för olika områden.

Vilket ansvar har arbetsgivaren?

När du varit sjukskriven i fyra veckor eller mer eller har upprepad korttidssjukfrånvaro (sex gånger under ett år), är din arbetsgivare skyldig att göra en så kallad rehabiliteringsutredning. Du kan även själv begära att en utredning görs. Du behöver inte vara sjukskriven för att göra en sådan begäran.

Blankett för rehabiliteringsutredning finns hos försäkringskassan, eller kan hämtas på www. forsakringskassan.se. Din fackliga företrädare kan medverka i utredningen, om du tillåter det.

För den som inte har en anställning ligger ansvaret på försäkringskassan.

Vilket ansvar har jag själv?

För att styrka att du inte klarar att arbeta, d v s har nedsatt arbetsförmåga, måste du senast från och med din åttonde sjukdag lämna ett läkarintyg till försäkringskassan. Ur intyget ska det framgå hur länge läkaren anser att du bör vara sjukskriven och om det ska ske på hel- eller deltid. Försäkringskassan kan vid behov begära in ett särskilt läkarutlåtande.

I ditt eget ansvar ligger också att

  • lämna upplysningar som behövs för att kartlägga ditt behov av rehabilitering,
  • aktivt delta i utredning och planering av lämplig rehabilitering,
  • efter bästa förmåga aktivt delta i rehabiliteringen,
  • prova nya arbeten om det inte föreligger medicinska hinder,
  • till försäkringskassan anmäla ändrade förhållanden som har betydelse för rätten till eller storleken av rehabiliteringsersättning.

Vilken roll har försäkringskassan?

Försäkringskassan har samordningsansvar för din rehabilitering. Detta innebär att kassan ser till att behovet blir klarlagt och att rehabiliteringen planeras, men det är andra aktörer som ska stå för åtgärderna.

Försäkringskassan ska dessutom

  • ta initiativ till rehabilitering, om din arbetsgivare inte skickat in en rehabiliteringsutredning åtta veckor efter det du blev sjuk;
  • under din pågående sjukskrivning ta initiativ till ett avstämningsmöte mellan dig, din arbetsgivare, din läkare, företagshälsovården, din fackliga organisation m fl. På detta möte tar ni upp ditt medicinska tillstånd, din arbetsförmåga och behov av och möjligheter till rehabilitering.

Om det finns behov av arbetslivsinriktad rehabilitering, ska försäkringskassan och du tillsammans göra upp en rehabiliteringsplan. Planen ska omfatta alla åtgärder som behövs för att underlätta din återgång i arbete.

Försäkringskassan har ansvar för att planera eventuell rehabilitering även för den som inte har en anställning. Planeringen för arbetslösa görs idag tillsammans med arbetsförmedlingen, så om du är arbetslös träffar du handläggare från båda myndigheterna när din rehabiliteringsplan ska göras.

När du varit sjukskriven i 60 dagar har du rätt att få en kontaktperson på försäkringskassan. Försäkringskassan kan hjälpa dig i dina kontakter med myndigheter och andra så att du får den rehabilitering du behöver.

Får jag ersättning om jag deltar i rehabilitering?

När du deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering kan du ha rätt till rehabiliteringsersättning. En förutsättning är att rehabiliteringen ingår i en rehabiliteringsplan som du gjort tillsammans med försäkringskassan.

Rehabiliteringsersättning kan du få t ex om du arbetstränar under en period eller om du deltar i en utbildning under högst ett år. Du ansöker om rehabiliteringsersättning hos försäkringskassan som prövar din rätt till rehabiliteringsersättning och sköter utbetalningen.

Kan rehabilitering ske på arbetsplatsen?

Ja, en del åtgärder kan genomföras inom eller i anslutning till den egna verksamheten. Det kan t ex handla om

  • anpassning av arbetsplatsen
  • ändrade arbetsuppgifter eller omplacering
  • ändrade arbetstider
  • arbetsprövning/arbetsträning
  • utbildning

Vad som är rimligt att kräva av din arbetsgivare får avgöras från fall till fall.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA