SPVs nya HR-chef Charlotte Sande­lius såg möjligheten att skynda på lönerevisionsprocessen. Och nu i höst fick alla sina nya löner i rätt tid, kan STs Daniel Granath berätta.
Bild: Peter Hamberg
SPVs nya HR-chef Charlotte Sande­lius såg möjligheten att skynda på lönerevisionsprocessen. Och nu i höst fick alla sina nya löner i rätt tid, kan STs Daniel Granath berätta.

Snabbt klara med nya löner

SÅ GJORDE VI: STATENS TJÄNSTEPENSIONSVERK2015-12-09

Förr blev de nya lönerna på Statens tjänstepensionsverk klara sent, och den utdragna processen var ett irritationsmoment. Fack och arbetsgivare enades om att snabba upp processen – och denna höst fick alla sin nya lön i tid.

På många arbetsplatser drar löneförhandlingarna ut på tiden. Så var det även på Statens tjänstepensionsverk, SPV, berättar STs avdelningsordförande Daniel Granath.

– Jag har förhandlat löner under fyra revisioner och de första gångerna blev de klara i februari eller mars fast revisionsdatum var på hösten, säger han.

SPV, som ligger i Sundsvall och har cirka 275 medarbetare, fick en ny HR-chef i början av året. Charlotte Sandelius såg goda förutsättningar att tidigarelägga hela processen.

– I det centrala avtalet står det att revisionsdatumet är 1 oktober. Jag tycker inte att medarbetarna ska behöva vänta på sin lön längre än så om det inte behövs, säger hon.

Löneprocessen innehåller en mängd obligatoriska anhalter. Parterna enades om att börja i god tid, bestämma datum och hålla stenhårt i kalendern.

Redan i mars, mer än ett halvår före revisionsdatumet, gjorde man en översyn av lokala mallar och underlag för lönekriterier och för lönesättande samtal. Arbetsgivaren gick ut med information till de anställda.

Nästa anhalt var lönekartläggningen, som gjordes under april och maj. På SPV görs den varje år, i stället för vart tredje år som lagen kräver.

– Vi tycker det är bra, för då får vi bättre grepp på läget, säger Daniel Granath.

Därefter gick löneförhandlingarna in i skarpt läge, som Daniel Granath uttrycker det.

– Lönesamtalen klarades i de flesta fall av i juni, innan semestern. Efter sommaren hölls lönesättande samtal för dem som ville ha ett sådant.

I september hade fack och arbetsgivare två veckor på sig att genomföra de kollektiva förhandlingarna. Man lyckades tack vare framförhållning och planering. Två av förhandlingsdagarna förväntades alla lönesättande chefer vara tillgängliga så att de kunde kallas till förhandlingsbordet för att besvara frågor. Datumen hade bokats in redan i maj.

1 oktober gick man i mål med de nya lönerna, i god tid före utbetalningen i slutet av samma månad.

– Vi blev klara i tid. Även de som hade valt kollektiv förhandling eller som hade anmält oenighet i sina lönesättande samtal blev klara, säger Daniel Granath.

Förutom att alla fick ny lön i rätt tid har han noterat att många budgetansvariga chefer är nöjda.

– Nu kan de ägna hösten åt att göra verksamhetsplanering och budget för nästa år, säger Daniel Granath.

Charlotte Sandelius är också nöjd. Det enda som är knepigt med att hålla tiden är att SPV därmed är bland de allra första att bli klara och inte får in något jämförelsematerial, konstaterar hon.

– Det blir svårare att analysera vår lönestruktur då vi inte kan jämföra oss med andra myndigheter, säger Charlotte Sandelius.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA