I 2023 års lönerevision stod ST-medlemmarna på Arkdes på sig när de fick bud som var lägre än miniminivån i avtalet. ”I höstas fick vi faktiskt 3,48 ­procent som grupp – alltså över de 3,3 procent som står i avtalet”, säger STs arbetsplatsombud Stefan Mossfeldt.
Bild: Martin Stenmark
I 2023 års lönerevision stod ST-medlemmarna på Arkdes på sig när de fick bud som var lägre än miniminivån i avtalet. ”I höstas fick vi faktiskt 3,48 ­procent som grupp – alltså över de 3,3 procent som står i avtalet”, säger STs arbetsplatsombud Stefan Mossfeldt.

Medlemmarnas samarbete gav högre löneökning

SÅ GJORDE VI: ARKDES2025-02-11

När ST-medlemmarna på Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes, erbjöds mindre än häften av avtalets lägstanivå i lönerevisionen sade de nej. Det är Stefan Mossfeldt, arbetsplatsombud på Arkdes, glad för i dag.

Som Stefan Mossfeldt minns det fick de anställda på Arkdes tidigt veta att läget var kärvt. I början av hösten 2023 rörde sig inflationen runt 7 procent och myndigheten behövde hålla i pengarna.

Inför lönerevisionen hade dock Stefan Mossfeldt och de andra ST-medlemmarna på myndigheten förbundets centrala avtal i ryggen – som skulle ge ett påslag på 4,1 procent om fack och arbetsgivare inte kom överens om annat.

– För högt, tyckte arbetsgivaren. Det var de vanliga argumenten: ”Det finns inte så mycket pengar”, ”det dras ned på kulturen”. Sådana argument man själv skulle ha använt i samma situation, säger Stefan Mossfeldt.

Skaran ST-medlemmar på Arkdes är inte stor. Då som nu var de fem på myndigheten. På Arkdes har de anställda lönesättande samtal i stället för en kollektiv förhandling där facket förhandlar med arbetsgivaren. Inför de samtalen kom ST-medlemmarna tillsammans överens om att ta emot arbetsgivarens bud – men inte skriva på, utan gå hem och fundera.

Efteråt samlades de för att stämma av. Det visade sig att löneökningarna inte ens uppgick till hälften av siffran i avtalet: 1,95 procent för medlemmarna som grupp.

– Då sade vi nej, säger Stefan Mossfeldt.

ST-medlemmarna kom överens om att driva saken vidare – och kräva de 4,1 som angavs i avtalet.

Kärnan i förhandlingen, berättar Stefan Mossfeldt, var hur avtalet skulle tolkas. De hade hört hur kollegor i branschen, på Moderna museet och Nationalmuseum, hade lyckats kämpa sig till 4,1 procent. Det stärkte ST-medlemmarna på Arkdes.

Till slut landade de i ett motförslag där en av medlemmarna – vars lön låg klart lägst – skulle få betydligt mer än de andra.

– Alla fick olika höjningar i procent och kronor, men tillsammans blev det 4,1 procent. Vi diskuterade förlaget sinsemellan och alla var okej med det, säger Stefan Mossfeldt.

Siffran i det centrala avtalet gäller för gruppen på arbetsplatsen, inte på individnivå, betonar han.

– Det är också en del av varför man är med i facket – att kunna agera solidariskt med och för gruppen i olika frågor. Och här agerade vi verkligen som grupp.

Förslaget köptes av arbetsgivaren.

Karin Nilsson, som sedan januari 2024 är tillförordnad överintendent på Arkdes, håller med om att det var tolkningen av avtalet som stod i centrum i förhandlingen.

– Jag tyckte inte att avtalet var så tydligt. Jag uppfattade det som sifferlöst, men med en oenighetsbilaga med en siffra i. Vi hade svårt att få ihop logiken och fick titta på det ihop med Arbetsgivarverket, säger hon.

Men medan 2023 års förhandlingar var hårda gick lönerevisionen i höstas desto smidigare. På frågan om det ena gav det andra svarar Karin Nilsson: ”absolut”.

– Man är ju dum om man upprepar samma misstag. Jag är chef inom staten och driver inte verksamheten för profit. Jag vill ha arbetstagare som trivs på sitt arbete och är tillräckligt nöjda med sin lön. Vi lärde oss av 2023 års lönerörelse och lade oss därför redan från början enligt oenighetsbilagan.

I dag är Stefan Mossfeldt glad att ST-medlemmarna inte gav sig. Förhandlingen handlade inte bara om ett års löner, menar han. Det var även en seger i det långa loppet.

– Nu kunde vi etablera att det är avtalet som gäller. I höstas fick vi faktiskt 3,48 procent som grupp – alltså över de 3,3 procent som står i avtalet. Kanske just för att vi fick bråka så mycket året innan.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA