Annons:

ST-medlemmarna Erik Åstrand och Therese Bolin använder sin friskvårdstimme till att delta i Uppsala universitets friskvårdskör. ”Jag kan komma dit och ha en dålig dag, men när jag är där och sjunger blir jag på strålande humör”, säger Erik Åstrand.
Bild: Elisabet Hansson
ST-medlemmarna Erik Åstrand och Therese Bolin använder sin friskvårdstimme till att delta i Uppsala universitets friskvårdskör. ”Jag kan komma dit och ha en dålig dag, men när jag är där och sjunger blir jag på strålande humör”, säger Erik Åstrand.

Körsången är nyttig för kropp och hjärna

SÅ GJORDE VI: FRISKVÅRD2018-03-27

Kör är ett bra alternativ till konventionell fysisk friskvård, tycker ST-medlemmarna Erik Åstrand och Therese Bolin som sjunger i Uppsala universitets friskvårdskör, Friskör. De kan använda sin friskvårdstimme och universitetet bidrar med lokal och körledare.

– Det finns absolut inga krav för att få vara med i kören, utan snarare antikrav, säger Erik Åstrand, som är administratör både på universitetet och för kören.

Han berättar att de inte har notblad, utan textblad, och att det inte finns några förväntningar på att man måste komma regelbundet. Alla repetitioner spelas in så att den som inte kan komma eller som vill träna mellan träffarna kan göra det på egen hand.

– Ibland lägger jag ned mycket tid på att öva hemma. Men det är väldigt olika hur man gör, vissa är med bara för att det är kul, andra tar det mer seriöst.

I början sjöng de mycket soul och r’n’b, men nu sjunger de allt möjligt. Körledaren Arvid Nerdal är en otrolig inspiratör, tycker Erik Åstrand.

– Jag kan komma dit och ha en dålig dag, men när jag är där och sjunger blir jag på strålande humör. Vi sjunger ofta flerstämmigt och man får välja om man vill sjunga ljust, mörkt eller i mitten.

Therese Bolin är kursadministratör till vardags och uppskattar verkligen kören, även om hon inte alltid deltar så regelbundet.

– Det är så kul och man blir glad. Jag mår bra när jag är där och det håller i sig även efteråt. Det är väldigt bra stämning i kören, inte minst tack vare körledaren som är väldigt engagerande och positiv.

Hon uppskattar att kören inte har några krav på att man ska kunna sjunga eller kunna noter.

– Och det är bra att vi kan använda vår friskvårdstimme.

Universitetets HR-direktör Eliane Forsse är själv inbiten körsångare och kan av egen erfarenhet skriva under på att körsång är friskvård. Hon säger att kören är väldigt uppskattad bland medarbetarna, inte minst när de uppträder. En annan fördel är att anställda från olika delar av arbetsplatsen kan lära känna varandra.

Universitetet tillhandahåller körens lokal och står för kostnaden för körledaren.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi har en kör och det är bra att det finns ett kulturellt och konstnärligt alternativ till mer fysisk friskvård.

Och, påpekar Eliane Forsse, man använder faktiskt både kroppen och hjärnan i en kör.

– För mig är det ett tillfälle där jag inte tänker på något annat. Det är vilsamt, inte minst om man har ansvar. Och ansvar av olika slag har vi ju alla medarbetare oavsett roll. Dessutom är man en del av en helhet – ett lagarbete ger ofta mycket tillbaka.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA