Många av medarbetarna fick med sig nya klädesplagg från klädbytarperioden i oktober. ”Det blev två klänningar, två kappor, flera blusar och ett par byxor. Det här konceptet passar mig extremt bra då jag kan förnya mig utan att köpa nytt”, säger Marie Gremlin, som håller upp den mönstrade klänningen på den vänstra bilden.
Bild: Øyvind Lund
Många av medarbetarna fick med sig nya klädesplagg från klädbytarperioden i oktober. ”Det blev två klänningar, två kappor, flera blusar och ett par byxor. Det här konceptet passar mig extremt bra då jag kan förnya mig utan att köpa nytt”, säger Marie Gremlin, som håller upp den mönstrade klänningen på den vänstra bilden.

Klädbytardag har stärkt sammanhållningen

SÅ GJORDE VI: FASTIGHETSMÄKLARINSPEKTIONEN2023-12-22

På Fastighetsmäklarinspektionen i Karlstad har klädbytardagar gett kollegor tillfälle att träffas och ha kul tillsammans – samtidigt som de förnyar sin garderob. ”Jag upplever att det gav energi”, säger ST-medlemmen Maria Nyman.

Många samtal på kafferasterna på Fastighetsmäklarinspektionen har kretsat kring klimathotet och konsumtion, berättar Maria Nyman, som jobbar som administratör på myndigheten.

– Flera kollegor har haft ett köpfritt år, då de inte köpt några nya kläder utan bara second hand, säger hon.

En av dem är myndighetschefen Gunilla Paulsson, som också tidigare hade deltagit i en klädbytardag som ordnats av en organisation hon är engagerad i.

– Jag föreslog att vi skulle ha en sådan dag här på kontoret i våras och mejlade ut en inbjudan. Och alla tyckte att det lät jättekul, säger hon.

De bestämde ett datum då alla skulle ta med sig kläder och skor som de av olika anledningar inte använde längre. På morgonen hängdes de upp på klädställningar i foajén och vid lunch började byteshandeln. Vissa klädesplagg bytte ägare rakt av, medan andra såldes för en billig penning.

– Några ville inte ta betalt och då swishade vi en symbolisk summa till välgörenhet i stället, berättar Maria Nyman.

Hon beskriver dagen som en succé.

– Det var en enorm uppslutning från alla enheter. Till och med de som i vanliga fall inte är så bra på att ta rast tittade fram. Det var ett väldigt mysigt sätt att umgås på.

I oktober anordnades ännu en klädbytardag – som till slut blev två klädbytarveckor.

– Vi bestämde att kläderna skulle få hänga framme och fyllas på under två veckor för att det inte skulle bli så stressigt. Många jobbar hemifrån en del och är inte här varje dag, säger Maria Nyman.

STs arbetsplatsombud på kontoret, verksamhetsutvecklaren Mari Gremlin, delar uppfattningen att klädbytardagarna varit lyckade.

– Det är väldigt glädjefullt, vi agerar smakråd åt varandra och kommer i samtal på ett annat sätt än annars.

Både Mari Gremlin och Maria Nyman tycker att det finns ett fackligt och arbetsmiljömässigt perspektiv på en sådan här aktivitet, eftersom det bidrar till att samla personalen.

– Jag upplever att många fått energi av detta. Och det lever kvar, det är så kul att se sina gamla kläder få nytt liv och att möta en kollega i korridoren som säger ”titta, i dag har jag dina gamla byxor på mig”, säger Maria Nyman.

Det är bra för miljön, bra för privat­ekonomin och jag tror att det stärkt vår sammanhållning.

Gunilla Paulsson, myndighetschef.

Myndighetschefen Gunilla Paulsson ser bara fördelar med att ha en klädbytardag på jobbet.

– Det är bra för miljön, bra för privatekonomin och jag tror att det stärkt vår sammanhållning. Vi har skrattat mycket ihop och lärt känna varandra lite bättre, säger hon.

Klädbytardagarna är inte det enda tillfället då personalen fått tillfälle att träffas utanför jobbets ramar. Gunilla Paulsson berättar att det på myndigheten finns både en friskvårdskommitté och en after work-kommitté som tagit initiativ till andra sociala aktiviteter.

– Det är viktigt att aktiviteterna är inkluderande. Har man roligt ihop så avspeglar det sig i arbetet, säger hon.

Det håller Maria Nyman och Mari Gremlin med om.

– En klädbytardag bidrar verkligen till trivseln. Och det finns ingenting negativt med det – det är bara att tuta och köra, säger Mari Gremlin.

Mari Gremlin och Maria Nyman.
Bild: Oyvind Lund
Mari Gremlin och Maria Nyman.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA