Jämställdhetsarbetet har gett resultat
Pensionsmyndighetens it-avdelning har tagit ett helhetsgrepp i jämställdhetsarbetet. Det har lett till en bättre kultur på arbetsplatsen och fler kvinnor i den mansdominerade verksamheten.
I samband med en större nyrekrytering på Pensionsmyndighetens it-avdelning 2021 inleddes en diskussion om jämställdhetsarbetet. Den ledde så småningom fram till en omfattande strategisk satsning på området.
När arbetet påbörjades var andelen kvinnor på avdelningen 32 procent, medan könsfördelningen i myndighetens övriga verksamhet i stället var den omvända.
– Vi ville vara säkra på att det inte skapade en ojämställd kultur, med en typiskt manlig jargong, där kvinnor inte trivdes eller ville stanna kvar. Därför var vi i behov av ett eget internt arbete, säger Linnea Hildén, som är verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndighetens it-avdelning och ansvarig för att driva avdelningens jämställdhetsarbete.
Avdelningen har satt upp flera mål både på kort och längre sikt, såväl internt för organisationen som gentemot pensionärer och pensionssparare.
Ett av målen har varit att öka andelen kvinnor på it-avdelningen till 50 procent. Sedan satsningen påbörjades har den stigit till 37 procent.
För att rekryteringen ska bidra till att det målet ska kunna nås har jämställdhetsgruppen tillsammans med HR-avdelningen sett över vilka ord som används i annonser, var tjänsterna annonseras, vilka som sitter med vid intervjuer och hur de agerar.
– Vi har till exempel sett i forskning att det finns vissa ordval som kan attrahera kvinnor. Sedan har vi också spridit annonserna i kvinnliga nätverk där vi gjort tydligt att vi är en arbetsplats som jobbar mycket med att skapa en trygg och utvecklande arbetsmiljö även för kvinnor, säger Linnea Hildén.
Ett mål är att kulturen på arbetsplatsen tillsammans med ledarskapet också ska bidra till en ökad jämställdhet. En stor del i arbetet för att uppnå det målet har varit att utbilda ledning och anställda. Men det har även handlat om konkreta detaljer som att uppmärksamma vem som för anteckningar eller pratar mest under möten. För att följa utvecklingen görs kulturenkäter bland de anställda.
ST-medlemmen Sofia Tengdahl arbetar på it-avdelningen och ingår även hon i den grupp som varit drivande i jämställdhetsarbetet. Hon tycker att arbetsplatsen tagit stora kliv de senaste åren.
– Jämställdhetsområdet har blivit mycket mer normaliserat hos oss. Vi behöver inte förklara värdet av arbetet och fördelarna med det på samma sätt. Jag upplever också att alla är medvetna om frågorna på ett helt annat sätt, säger Sofia Tengdahl.
”Man måste ned i detaljerna och ge tips på förändringar som går att genomföra direkt.”
Sofia Tengdahl, ledningsstöd på Pensionsmyndighetens it-avdelning.
För att få arbetet att fungera och leda till förbättringar tror hon att det är viktigt att förankra det hos ledningen, och att det finns en grupp som arbetar med frågorna, inte bara en ensam person.
Att fokus ligger både på en övergripande strategisk nivå och nere i konkreta frågor i arbetsvardagen har också stor betydelse, menar hon.
– Man måste ned i detaljerna och ge tips på förändringar som går att genomföra direkt. Men man behöver även jobba med strategiska sammanhang. Det får inte bara bli små detaljer eller enbart strategi, då kan arbetet lätt försvinna eller fastna i klyschor och floskler.