Annika Skrikas, Maria Gustavsson, Carina Karlsson och Annelie Toll spelar brädspel om arbetsmiljöfrågor. De tycker att spelet är ett jättebra sätt att diskutera hur man ska agera i konkreta situationer.
Bild: Lars Andersson
Annika Skrikas, Maria Gustavsson, Carina Karlsson och Annelie Toll spelar brädspel om arbetsmiljöfrågor. De tycker att spelet är ett jättebra sätt att diskutera hur man ska agera i konkreta situationer.

Brädspel lyfter frågor om värdegrund

SÅ GJORDE VI: JORDBRUKSVERKET2018-10-30

På Jordbruksverket har ett brädspel fått upp arbetsmiljö- och värdegrundsfrågor på agendan. Frågorna är framtagna av medarbetarna, facken och HR-avdelningen tillsammans och tar upp olika knepiga situationer på ett lättsamt sätt.

– Det har varit väldigt uppskattat och det är ett bra och lite avdramatiserat sätt att diskutera ibland allvarliga frågor, men också värdegrundsfrågor och attityder, säger Maria Gustavsson, ordförande för ST inom Jordbruksverket.

Brädspelet »Enklare tillsammans« fokuserar på medarbetarskapet och arbetsmiljöfrågor.

Man tar sig framåt med tärning och pjäs och får frågor inom olika områden. Det kan exempelvis handla om hur man kan agera i en situation där man upplever att en kollega är stressad, eller om samarbetet inte fungerar.

– Vi har varit särskilt angelägna om att få in frågor som rör föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, berättar Maria Gustavsson.

Varje fråga har sex svarsalternativ som är poängsatta. Först får varje deltagare tala om vilket alternativ de valt och varför, sedan går man varvet runt och därefter diskuterar gruppen om de kan komma överens om ett svar.

Första året spelade alla medarbetare i grupper över enhetsgränserna. Nu kan spelet även användas på enheten eller i teamen. Man kan också välja ett frågeområde som enheten vill lägga extra fokus på, som exempelvis feedback. Maria Gustavsson är en av spelledarna.

– Vi spelledare leder spelet framåt men blandar oss inte i diskussionerna på annat sätt än att vi försöker se till att alla deltar.

ST-medlemmen Carina Karlsson, som också är ledamot i avdelningsstyrelsen, säger att hon »hatar att leka på kommando«, men blev positivt överraskad första gången hon spelade:

– Det är konkreta frågor och situationer som är lätta att känna igen sig i. Men det är diskussionerna som är viktiga och mest givande. På många områden finns kanske inte bara ett svar, så man får börja tänka.

En annan fördel som hon framhåller är att spelet är ett bra sätt att väcka engagemanget till liv.

– Särskilt när man nyligen har spelat blir diskussionen väldigt levande. Det pratades mycket om vad olika grupper fått för frågor.

Idén till spelet fick myndigheten av ett företag som utvecklat ett liknande spel men enbart fokuserat på situationer i ett aktivitetskontor. Annika Skrikas, HR-strateg, tycker att styrkan i spelet är att alla kommer till tals, även personer som normalt sett inte tar plats.

– Det här är inget abstrakt klickande på datorn utan alla får sätta ord på det som de tycker, motivera sig och stå för det.

Nu spelar nya medarbetare också spelet under sin introduktion på myndigheten.

– Det kan även användas på en enhet för att komma djupare i en fråga, det är det som är så bra – att vi kan använda det på många olika sätt, säger Annika Skrikas.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA