Så får du upp din lön

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2003-12-03

Nu pågår de lokala löneförhandlingarna som bäst på statliga myndigheter, verk och bolag. Läs här vad du själv kan göra för att påverka din lön.

Av:  Eva Spira

Begär att få ett lönesamtal med din chef. Om det av någon anledning inte är möjligt – ge chefen dina argument skriftligt. På många arbetsplatser finns redan rutiner med regelbundna samtal mellan chef och medarbetare.

Välj plats för samtalet. Det kan vara skönt att talas vid i lugn och ro, långt bort från telefoner och spring i dörrarna. En neutral plats, till exempel ett café, kan också av psykologiska skäl vara en bättre mötesplats än chefens tjänsterum.

Förbered dig noga inför lönesamtalet genom att tänka igenom vad du vill få sagt. Vad är det som motiverar att just du ska få en löneökning? Vad ställs det för krav på dig i ditt jobb och hur lever du upp till kraven? Har du några specialkunskaper som arbetsgivaren drar nytta av? Skriv ner dina argument.

Om det finns klara lönekriterier på arbetsplatsen – sätt dig in i vad de går ut på och argumentera utifrån dem.

Har du fått utvidgade eller nya arbetsuppgifter? Tryck på det i din argumentation. Nya och utvidgade arbetsuppgifter är ett allmänt accepterat skäl till höjd lön – även mellan lönerevisionerna.
Har du genomgått någon utbildning sedan förra lönerevisionen eller på annat sätt utvidgat din kompetens? Påminn din chef om detta.

Fundera över framtiden. Vill du byta arbetsuppgifter? Kompetensutveckla dig? Ta reda på vilka möjligheter som finns inför lönesamtalet. Framför till chefen hur du ser på din karriärutveckling. I bästa fall har du och chefen redan diskuterat detta i ett eller flera utvecklingssamtal. I så fall kan de samtalen bilda utgångspunkt för lönesamtalet.

Undvik ”gnäll”. Argumentera utifrån vad du gör, kan och vill. Försök undvika att jämföra dig med andra personer med högre löner. Undantaget är förstås jämförelser enligt Jämställdhetslagen (se nedan).

Tro på dig själv. Glöm jantelagen! Alltsedan barndomen har vi lärt oss att självskryt luktar illa. Peppa dig själv inför lönesamtalet. Rusa inte iväg till den avtalade mötesplatsen med andan i halsen, utan varva ner och gå igenom dina argument. Lyssna gärna på någon musik du gillar. Tänk på att det här är din chans att framhäva dig och din kompetens.

Ta reda på chefens uppfattning. Orka ta emot eventuell kritik under samtalet. Fråga vad du kan göra för att höja din lön. Anser chefen att du inte är värd någon löneökning – fråga varför och vad du kan göra för att ändra på detta. Diskutera hur du ska höja din kompetens.

Säg vad du tycker. Passa på att komma med dina förslag på förändringar av verksamheten. Ta även upp sådant som bekymrar dig.

Tala med facket. Glöm inte att det är facket som i avgörandets stund undertecknar löneavtalet. Det gäller även på de arbetsplatser som förordar mer individuella förhandlingar mellan chef och medarbetare. I bästa fall finns det redan tydliga lönekriterier och en kunskap om vad enskilda gör hos både fack och arbetsgivare. Kolla att dina förtroendevalda är insatta i din situation – antingen genom att prata med arbetsplatsombudet eller direkt med dem som förhandlar.

Agera genom facket. Självklart är aktiva medlemmar en förutsättning för att de förtroendevalda ska kunna göra ett bra jobb. Ett gyllene tillfälle att påverka lönesättningen är att delta i diskussioner om vilka lönekriterier som ska gälla på arbetsplatsen.

Bör jag informera högre chefer? Ta reda på hur stort inflytande din närmaste chef har på lönesättningen. Vissa har eget budgetansvar medan andra bara har begränsade möjligheter att påverka lönerna. Se till att dina synpunkter vidarebefordras till dem som beslutar.

Använd Jämställdhetslagen. Arbetsgivaren är skyldig att årligen kartlägga och analysera löneskillnaderna mellan könen. Principen är lika lön för lika eller likvärdiga arbetsuppgifter. Numera ger lagen också möjlighet att jämföra grupper av arbetstagare.
Om du misstänker att du är lönediskriminerad på grund av kön bör du i första hand vända dig till facket. Men det går även att ta kontakt med Jämo. Att på egen hand göra en lönejämförelse med stöd av Jämställdhetslagen är inte tillrådigt.

Byt jobb! Om inget av ovanstående hjälper – byt jobb. Det är ofta bästa sättet för den som vill ha en rejäl lönehöjning. Börja med att ta reda på löneläget inom det nya området (inte bara på den nya arbetsplatsen). Fråga gärna facket om råd, men kom ihåg att facket bara har en begränsad förhandlingsrätt vid nyanställningar. Undervärdera inte din egen kompetens när du möter arbetsgivaren. Begär den lön du anser att du är värd. Blir ingångslönen för låg är det svårt att rätta till löneskillnaden senare.

Byt inte jobb! Ett annat – mer riskabelt – sätt att försöka få upp lönen är att söka ett nytt jobb. Du får det nya jobbet, har förhandlat dig till en bra lön och marscherar sedan in till din nuvarande chef och hotar med att sluta om du inte får en rejäl löneökning. Metoden kan vara framgångsrik. Men du riskerar också att chefen reser sig från stolen, räcker dig handen och säger: Lycka till på nya jobbet!

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA