Så får du rätt ljus på jobbet

PÅ JOBBET2006-11-28

En god arbetsbelysning är nödvändig. ST Press förklarar vad man måste tänka på för att undgå reflexer, bländning och belastningsskador.

Ljusplanering är arbetsgivarens sak och bör göras i samarbete med inredare, ljusplanerare och elinstallatör. Sen kommer du som individ in i bilden och då ska belysningen anpassas till dig.


–Men det är inte meningsfullt att bara »tala i siffror« och om watt, lux och liknande när det gäller belysning på jobbet, förklarar ergonomen Tone Petrelius på TCO Development. Rådgör med en sakkunnig på belysning, framför allt när du får ny belysning installerad. Utgå också från vad du själv tycker känns bra, pröva dig fram.

Enligt Tone Petrelius visar undersökningar att vi i Norden behöver särskilt mycket ljus och dagsljus, eftersom vi vistas 90 procent av vår tid inomhus. Den som är över 50 år behöver dessutom betydligt mer ljus än yngre personer.

–Varför inte ta en kort promenad på lunchen? föreslår hon.

Det finns mängder av lampor och olika sorters belysning. Här är några grundläggande råd från Tone Petrelius:

Använd dagsljus och lampor

Arbeta nära dagsljuset. Om det blir för ljust på arbetsplatsen, om du får blänk i vitögat från fönstret eller reflexer i bildskärmen, ska du kunna dra för en gardin. Denna ska ha en god täthet i väven så att det inte uppstår för starka kontraster. De flesta av oss behöver mycket ljus på förmiddagen för att sänka produktionen av melatonin, den signalsubstans som gör oss sömniga och lite »sega« på morgnarna. Minska ljuset något en stund efter lunch, öka det därefter igen och dra ner ljuset lite strax innan du går hem för dagen.

Tumregler

All belysning – allmänbelysning, takbelysning och tillsatsbelysning (bordslampor) – ska vara

  • jämn 
  • variabel – ljusstyrkan ska kunna påverkas genom till exempel en dimmer 
  • reglerbar – armaturen ska kunna höjas och sänkas, vridas och riktas åt olika håll och ha bländraster 
  • flimmerfri – gäller även lysrör.

Undvik bländande ljusspottar och halogenljus – de är inte lämpliga som arbetsbelysning. Använd gärna lysrör på jobbet. Förr oroade man sig för den strålning som lysrören avgav men den strålningen förekommer sällan i dag. Om du känner sig osäker så kontrollera med leverantören.

Om din arbetsplats ska flytta eller förändras – gör en plan för hur du vill placera din arbetsbelysning innan förändringen sker.

Kräv anpassningsbar belysning

Jämna ut ljuset själv. Kräv därför att få belysning som du kan styra. All belysning ska placeras så att du undviker bländning, reflexer eller ljuskontraster som du upplever som störande. Ljuskällan (lampa eller lysrör) ska vara gömd i armaturen så att den inte bländar, annars kan resultatet bli trötthet, svidande ögon eller huvudvärk. Du kan till och med få belastningsskador om du intar fel arbetsställning för att undvika irriterande ljus.

Ett mörkt golv eller en mörk matta kräver mer allmänljus. Jämn belysning och en ljus arbetsyta kan motverka det mörka.

Takbelysning

Armatur som hänger i taket ska placeras så att den ger allmänt nedåtriktat ljus – alternativt kombinerat med uppåtriktat – utan skuggor. Pendelarmatur, fastsatt ett stycke från taket, bör hänga i framkant över arbetsbordet och kunna skjutas framåt eller bakåt. Även höjden ska kunna anpassas. Vad som är lämplig höjd över bordet beror på om du arbetar sittande eller stående.

Uppåtriktat takljus

Om uppåtriktat takljus används som allmänbelysning ska taket vara så bra (ljust) att det kan fungera som en enda reflektor. Ljuset ska ge en jämn allmänbelysning och kunna regleras.

Bordslampor

En bordslampa ska ge en jämn belysning av arbetsytan. Lampans höjd ska kunna regleras och ljuset kunna riktas. För dig som skriver mycket för hand är det viktigt att du inte skuggar dig själv. Ljuset ska komma från vänster om du är högerhänt. Om ljuset ska vara asymmetriskt (lysa lite mer åt ena sidan) eller symmetriskt är en smaksak.

Bildskärmens roll

Även bildskärmen har ett bakgrundsljus som kan regleras efter tiden på dygnet. Tänk på att arbetet vid dator är synkrävande. Välj arbetsljus så att inte speglingar eller reflexer uppstår i skärmen.

Tone Petrelius visar en pendellampa md raster.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Tone Petrelius visar en pendellampa md raster.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Höj- och sänkbar bordslampa med symmetriskt ljus.
Höj- och sänkbar bordslampa med symmetriskt ljus.

TCO DEVELOPMENT

är ett TCO-ägt företag som är känt för sin kvalitets- och miljömärkning av bildskärmar, datorer, mobiltelefoner och kontorsmöbler. Här arbetar man med att förbättra hela arbetsmiljön, även belysningen. Läs mer på www.tcodevelopment.se/visningskontoret.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA