Så blir kontoret en bra miljö

PÅ JOBBET: ARBETSMILJÖ2007-02-06

Det här ska handla om kontorsmöbler och annan kontorsutrustning. Men inga möbler i världen hjälper om det är den psykosociala arbetsmiljön det är fel på, förklarar ergonomen Tone Petrelius.

Det händer ibland att man försöker förbättra den fysiska arbetsmiljön fast problemen egentligen beror på helt andra saker, säger Tone Petrelius, ergonom på TCO Development.

–Kanske är man irriterad på en arbetskamrat, men vågar inte säga ifrån. I stället hittar man andra saker att klaga på. Att byta ut kontorsutrustningen hjälper naturligtvis inte i det läget.

Och minst lika viktigt som att ha bra möbler – kanske ännu viktigare – är att man rör på sig då och då under dagen.

–Ta en paus, stretcha, gå ut och gå lite i dagsljuset eller vänd åtminstone bort blicken från skärmen en stund, råder Tone Petrelius.

Dessutom gör inte ens de bästa möbler någon nytta om man inte vet hur man ska använda dem.

TCO Development är ett TCO-ägt bolag som sysslar med arbetsmiljömärkning av kontorsutrustning. I lokalerna på Linnégatan i Stockholm finns exempel på möbler, lampor, tangentbord och annat som antingen är TCO-märkta eller som testas av de anställda. Dit kan grupper och enskilda beställa tid för studiebesök för att lära sig mer om märkningen och om ergonomi.

Tone Petrelius förklarar att man noga bör tänka igenom vad som behövs innan man införskaffar utrustning till arbetsplatsen. Vad som är en bra kontorsmiljö för en person kanske inte passar en annan.

Belysningen

Men en sak hon rekommenderar alla är att ha dimmer på lamporna, så att ljusstyrkan kan regleras. Unga behöver inte lika mycket ljus som äldre, och ingen är betjänt av att ha ett ljus som ligger på en konstant mellannivå.

Det behövs också en bra allmänbelysning.

Skrivbordet

Allra bäst är att ha ett skrivbord, helst TCO-märkt, som är höj- och sänkbart och lätt att manövrera. Då kan man variera arbetsställningarna. Ett alternativ är att se till att det finns andra arbetsytor än skrivbordet där man kan stå och jobba ibland, till exempel när man sorterar papper.

Över huvud taget är det bra att variera sina arbetsuppgifter och undvika att sitta vid datorn flera timmar i sträck.

Skrivaren

Det är bra om bokhyllor, skrivare och annat inte kan nås från skrivbordsstolen. Att gå några meter för att till exempel hämta sina utskrifter är mycket bättre.

Andra skäl till att inte ha skrivaren i arbetsrummet är att den alstrar värme, minskar luftfuktigheten och kan ha höga elektromagnetiska fält.

Stolen

Stolen – TCO-märkta finns – ska vara rörlig och följa dina rörelser så att du kan sitta i olika ställningar. Det viktiga är att inte sitta länge i samma ställning. Armstöden ska vara lätta att dra tillbaka så att de inte stöter i skrivbordskanten när man vrider sig i sidled.

Datorn

Datorn – som bör vara TCO-märkt – ska ha en skärm som går att vinkla och dra ner, helst så att nederkanten går ända ner till skrivbordet. Avståndet mellan ögat och skärmen ska vara 50 till 80 centimeter.

Det gäller att hitta en vinkel så att man ser bra. Tone Petrelius förklarar att den bästa vinkeln på skärmen ofta är densamma som man använder spontant när man läser på ett papper.

Överdelen av skärmen ska vara i nivå med ögonbrynen eller ännu lägre. Kolla att du inte får reflexer i skärmen från belysning eller fönster.

Tangentbordet

Enligt Tone Petrelius har studier visat att kvinnor gärna arbetar med armarna nära kroppen, medan män ofta håller ut armbågarna.

Det finns många olika tangentbord att välja mellan. Tangentbordet ska placeras en bit in på skrivbordet, så att underarmarna kan vila på bordet. Det finns också tangentbord som har stöd för underarmarna.

För den som inte behöver använda den numeriska delen av tangentbordet så mycket, finns delade tangentbord där det går att flytta den numeriska delen åt sidan. Då kan man ha musen närmare kroppen, vilket är bra, enligt Tone Petrelius.

Det finns också välvda tangentbord och tangentbord som är formade så att händerna vinklas rätt, det vill säga inåt. Bäst är att prova sig fram.

Om du har en bärbar dator ska den kunna anslutas till ett separat tangentbord.

Musen

Datormöss finns också av allehanda slag. De ska helst vara optiska så att det inte behövs någon musmatta – då blir det också lättare att jobba med musen nära kroppen. Ett alternativ är att ha en »roller mouse«. Med hjälp av den kan man jobba symmetriskt, vilket är bättre än att bara använda ena kroppshalvan. Tone Petrelius visar en mus som ett företag bett henne att testa. Den vibrerar om man håller handen på den för länge. Det finns också trådlösa möss och möss som passar för vänsterhänta.

Allra bäst är att använda musen så lite som möjligt. Det finns en rad kortkommandon som kan ersätta musklicken. Ett tips är att lära in ett kortkommando per dag.

Under bordet

Det är bra att ha ordning under skrivbordet. Häng upp datorn och samla ihop kablarna. Det underlättar för den som ska göra rent, ser snyggare ut och minskar de elektromagnetiska fälten.

Telefonen

Använd gärna ett headset till telefonen. Då är händerna fria och det går att få en bättre akustisk kvalitet. TCO-märkta headset kommer inom kort. Tone Petrelius tycker att mobiltelefoner är ett bra alternativ till fasta telefoner. Det gör att man blir mer rörlig i arbetet. Men för att få ner strålningen bör mobiltelefonen vara TCO-godkänd och ha handsfree. Om man vill få ner strålningen ytterligare går det att installera ett system med flera små antenner, ett exempel är Open Antenna System. TCO Development rekommenderar dessa i stället för de mer vanliga bärbara telefonerna, kallade dect-telefoner.

Synen

Jobbar du minst en timme sammanhängande vid datorn per dag, eller fyra timmar sammanlagt under dagen, har du rätt att på arbetsgivarens bekostnad göra en synundersökning och, om det behövs, köpa terminalglasögon.

Gröna växter

Andra tips för att må bra på jobbet är att ha mycket gröna växter, minska mängden pappersdamm och att dricka vatten ofta.

–För varje kopp kaffe man dricker bör man dricka minst ett glas vatten, säger Tone Petrelius.

Och glöm inte att vila om du jobbat längre vid datorn än 20 till 30 minuter. Även ögonen behöver vila. Ta bort blicken från datorskärmen då och då och titta ut genom fönstret en stund.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA