Risk att trevliga kolleger stjäl tid från jobbet
Ibland känns arbetsveckan alldeles för kort och du har inte gjort hälften av det du planerat att göra. Men hur lägger du upp ditt arbete egentligen och vad gör du på jobbet?
Ibland känns arbetsveckan alldeles för kort och du har inte gjort hälften av det du planerat att göra. Men hur lägger du upp ditt arbete egentligen och vad gör du på jobbet?
De frågorna fick jag anledning att ställa till en medlem som var mer än lovligt uppvarvad. I slutet av veckan började pulsen stiga och stressen gjorde honom både improduktiv och sömnlös.
Först tog jag för givet att hans arbetsbörda var alldeles för hög, men när han redogjorde för sina arbetsuppgifter lät de, i mina öron, som väl avgränsade och möjliga att genomföra i tid.
Han berättade om en arbetsplats som verkade väldigt gemytlig. God stämning, glada tillrop och uppmuntran från arbetskompisarna och chefen. Trevliga fikapauser och luncher.
Kollegerna engagerade sig i varandras liv och ställde upp om någon hade behov av att tala om sina bekymmer.
Jag bad medlemmen beskriva hur en typisk arbetsvecka såg ut, och att han själv skulle göra en bedömning av hur lång tid varje arbetsuppgift tog.
När vi tillsammans summerat både arbete och sociala inslag blev det tydligt att de härliga delarna faktiskt åt upp nästan två timmar av hans arbetstid varje dag.
Ovanpå det kom alla de avbrott som uppstod på grund av att någon kollega ville fråga om
något eller ha råd. Medlemmen beräknade att han nog blev avbruten fem eller sex gånger per dag. Han satt i ett kontorslandskap.
Hjärnforskaren Katarina Gospic hävdar att det kan ta upp till 25 minuter att återfå fokus efter att man blivit avbruten. Om det är så betyder det att den här medlemmen tappade ytterligare drygt två timmar per dag av sin arbetskoncentration.
Totalt försvann alltså dagligen fyra timmar. Inte konstigt att han var stressad.
Om du har liknande erfarenheter kan det vara en poäng att kartlägga hur du använder din arbetstid.
Även om det är en gåva att jobba på en arbetsplats där man har kul och alla gillar varandra, krävs det både självdisciplin och förståelse från omgivningen för att kunna göra sitt jobb i lugn och ro.
Inger Ehn Knobblock, är en av STs karriärcoacher