Lägg krutet på det lönesamtal där din ingångslön diskuteras. Illustration: Janetta Nyberg
Lägg krutet på det lönesamtal där din ingångslön diskuteras. Illustration: Janetta Nyberg

Rätt ingång avgör din framtida lön – så får du upp din ingångslön

PÅ JOBBET: LÖN2012-01-24

De flesta andra lönesamtal är småpotatis i jämförelse. Ska du verkligen påverka din lön, ska du lägga krutet på ingångslönen. Här får du hjälp att vässa din strategi när du ska förhandla om den.

Av:  Sofia Brax

Det första lönesamtalet du har på ett nytt jobb – det om ingångslönen – skiljer sig markant från alla de som kommer efter.

– Är du kvar inom samma yrkesroll, så är detta den största chansen du har att påverka din lön, säger Per Åke Ferngren.

Han arbetar som konsult åt Trygghetsstiftelsen i frågor som rör omställning, rekrytering och jobbsökande.

Ellen Simonsson, ombudsman på STs förhandlingsenhet, är inne på samma linje:

– Ingångslönen är helt avgörande för din fortsatta löneutveckling. Här har du det allra bästa läget att få arbetsgivaren att öppna plånboken, för de har ju valt ut just dig. Det finns säkert andra kandidater, men de vill ju ha sitt förstaval...

Att hamna för lågt med sin ingångslön kan vara dåligt av flera skäl, förklarar hon.

– Det kan ta år att komma upp i den nivå där du borde ligga i förhållande till kollegerna. Dessutom kommer kollegernas löner att ses i relation till den som kom in lägst. Däremot tjänar alla på arbetsplatsen på att någon kommer in och påverkar löneläget uppåt, säger Ellen Simonsson.

Per Åke Ferngrenoch Ellen Simonsson har flera råd till dig som ska förhandla om din första lön på en ny arbetsplats. I grunden handlar det främst om att förbereda sig väl, med fakta och goda argument, konstaterar de båda.

1. Vilken lön är rimlig att sikta på?

Innan du går in till förhandlingen bör du ha en tydlig bild av ditt måloch din nedre gräns. De flesta arbetsgivare har ett mer eller mindre givet lönespann för de tjänster de har.

– Din utmaning blir att placera dig på rätt ställe inom spannet, säger Per Åke Ferngren.

Ta reda på var spannet ligger genom att slå en signal till det lokala facket.

– Det lilla samtalet till en ST-representant kan vara värt mycket pengar, säger Ellen Simonsson.

2. Hur argumenterar jag för min lön?

Spara dina löneanspråk tills du faktiskt får ett jobberbjudande.

– Det är först då du har ditt förhandlingsläge, säger Ellen Simonsson.

Resten handlar om att förbereda dig inför en dialog om dina förmågor, kunskaper och erfarenheter, så att du kan beskriva dig själv och hur du leder dig själv i ditt eget arbete.

– Jag vill gärna rekommendera att du lägger lite kraft och tid på det, säger Per Åke Ferngren.

Det gäller särskilt den som arbetat länge med samma uppgifter, betonar han:

– Jag har sett människor som arbetat på samma ställe i 23 år summera hela sin erfarenhet på två rader…

3. Vilka argument ska jag undvika?

Undvik alla typer av känslomässiga och privatekonomiska argument.

– Sommarstuga, dyr fru och stor bil, det biter inte, säger Per Åke Ferngren. Lika illa är det att vagt hänvisa till en lönenivå som »alla andra« har. Att inte ha tagit reda på hur det är.

Han avråder också från ultimatum.

– Det fungerar inte så ofta. Och chansen att man ångrar sig är stor.

4. Hur möter jag ett lägre motbud?

Det fungerar inte att bara sitta och kasta siffror på varandra.

– En sådan dragkamp leder sällan någonstans. Din uppgift är i stället att bevisa att du består av fler saker än vad de ser, säger Per Åke Ferngren.

Ställ frågor om du får ett motbud.

– Be att få en motivering, så att du själv kan bedöma om det är ett rimligt löneläge. Stressa inte, du kanske behöver gå hem och fundera, ringa ett till samtal till facket, säger Ellen Simonsson.

Om nivån inte känns bra och det verkar som om du inte kommer längre, tycker Per Åke Ferngren ändå att det är värt att göra ett sista försök:

– Du kan säga att »X kronor är nog ändå det jag väntat mig, med tanke på vad ni förväntar er att jag ska utföra«. Låt det sedan hänga i luften. Tystnad är ofta ett bra vapen i en förhandling.

5. Hur mycket kan jag hänvisa till min nuvarande lön?

– Man ska alltid sikta på att göra en stegring när man byter jobb. Arbetsgivaren vet också att du kommer in på ett marknadsvärde, att du har en prislapp redan, säger Ellen Simonsson.

Per Åke Ferngren ser lite annorlunda på saken.

– Din förra lön är en information som kan finnas med i processen, men på mig skulle den inte bita som argument. På den privata marknaden finns det vissa branscher där lönerna är betydligt högre för samma jobb.

Om din förra lön i stället var låg, så ska det inte heller vara ett argument för arbetsgivaren, menar Per Åke Ferngren.

– Du sitter ju i det här lönesamtalet för att någon bedömt att du är kvalificerad. Vad du hade för lön innan har inte så stor betydelse.

Det handlar inte bara om lön

  • Allting är inte lön. Glöm inte att undersöka hur de andra villkoren ser ut – det kan skilja sig åt ganska mycket på olika arbetsplatser. Inte minst mellan statliga och privata arbetsgivare.
  • Titta till exempel på semesterdagar, uppsägningstider, veckoarbetstid, föräldraledighetsförmåner, möjligheter till betalda läkarbesök och tjänstepension. Finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen så hittar du informationen där. Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal är villkoren ofta betydligt sämre.
  • Kolla vilket års lönenivå som gäller. Om du anställs mot slutet av året är det inte ovanligt att din ingångslön sätts i kommande års lönenivå. Det kan i så fall innebära att du inte är med på nästa lönerevision. Kolla noga upp vilket års lönenivå som gäller och om du omfattas av nästa revision på arbetsplatsen.

ÄMNEN:

Löner

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Experternas råd inför lönesamtalet

PÅ JOBBET: LÖNESAMTAL2013-11-26

Ingångslöner väcker känslor

PÅ DJUPET: INGÅNGSLÖNER2021-05-05
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA