Viktigt vara väl förberedd inför lönesamtalet
Lönesamtalet är din chans att visa att du är värd en löneförhöjning. För att lyckas behöver du förbereda dig väl och tänka igenom vad du har presterat i relation till målen.
Räkna inte med att chefen ser allt du gör. Det är du själv som bäst vet vad du bidragit med under året. Så se till att berätta om det! säger Helén Gustafsson, coach på Carisma coaching.
– Det finns inget att förlora i ett lönesamtal. Man får ju inte lönesänkning. Däremot har du allt att vinna på att lyfta fram vad du kan.
För många kan det kännas ovant att breda ut sig om hur bra man är. Men är det någon gång man ska göra det så är det i lönesamtalet. Och då gäller det att ha tänkt igenom vad man vill trycka på, betonar Beatrice Kantén, rådgivare på ST.
– Är man inte förberedd kan det resultera i att chefens ord är det enda som blir gällande.
I lönesamtalet räcker det inte att berätta vad du är bra på i allmänhet. För att din arbetsgivare ska vara beredd att betala mer för dina insatser behöver du koppla ihop vad du gör med verksamhetens mål.
Arbetsgivaren har en skyldighet att vara tydlig med vad som förväntas av dig som medarbetare och vad lönesättningen grundas på. I bästa fall finns detta nedskrivet i form av verksamhetsplan och lönekriterier. Experternas råd är att ta fram dessa dokument för att ha dem till hands när du förbereder dig.
Går det inte att få fram konkreta skrivningar kan du i stället relatera dina insatser till de mål som brukar lyftas fram under exempelvis personalmöten och uppföljningar.
Ta en stund inför lönesamtalet för att spalta upp vad du åstadkommit under året, med målen i åtanke. Exakt vad du ska ta upp beror på vilken typ av verksamhet du jobbar i. Men ett generellt råd är att vara så konkret som möjligt och visa på saker som är mätbara.
– Om vi tar Försäkringskassan som exempel så kan det kanske handla om hur många ärenden man haft, säger Beatrice Kantén.
Det är också bra att ta spjärn mot ditt senaste medarbetarsamtal för att ringa in din prestation. Fundera över vad du och din chef kom överens om, och hur det har gått under året. Ni kan ha satt upp mål om att du skulle fortbilda dig inom något område, ansvara för ett visst projekt eller effektivisera någon arbetsuppgift.
Har du uppnått målen, eller till och med överträffat dem, är det viktigt att tydliggöra det. Se också till att ta upp om du åstadkommit saker som inte fanns med i planen från början. Kanske har det dykt upp något ytterligare uppdrag eller projekt under året, som du tagit på dig ansvaret för?
Har du däremot inte lyckats med allt som var planerat kan lönesamtalet vara ett bra tillfälle att förklara varför. Kanske blev du fördröjd av ett oväntat uppdrag eller av ovanligt hög arbetsbelastning.
Utöver de mätbara prestationerna bör du också fundera över hur du bidrar till arbetsplatsen på andra sätt, råder Helén Gustafsson. Har du kvaliteter som får hela gruppen att må och fungera bättre?
Det kan till exempel handla om att du förmedlar positiv stämning eller kommer med konstruktiva förslag som driver gruppen framåt.
När du väl är färdig med listan över allt du gjort och bidrar med till verksamheten är det dags att koka ned den till några få punkter, som du kan ha nedskrivna på en lapp som stöd vid lönesamtalet.
Helén Gustafsson tipsar även om att ta en stund för att peppa dig själv och förbereda dig mentalt.
– Ingen annan talar för dig i lönesamtalet. Så den mentala inställningen är viktig – att du signalerar att du tror på dig själv och är värd att lyssna på!