Så lyckas du bäst på ditt vikariat
Att vara vikarie kan vara både roligt och nervöst. Om du är osäker i början – berätta det. Oftast förväntas inte att du ska kunna allt direkt. Men om du drömmer om att få stanna kvar är det viktigt att du sedan kan visa resultat.
Det finns vissa kortare inhopp där en vikarie förutsätts kunna utföra de ordinarie arbetsuppgifterna direkt – men det är väldigt ovanligt, säger Monica Renstig, som arbetar som karriärrådgivare.
– Det kan till exempel vara så om du är inhyrd genom ett bemanningsföretag som ekonomiassistent eller receptionist. Då kanske företaget har garanterat din kompetens.
Men oftast finns inga förväntningar på att du ska kunna leverera direkt, säger hon.
Tvärtom är introduktionen nödvändig för att du ska kunna utföra ett bra arbete.
– Den är helt avgörande, menar Monica Renstig.
Hon konstaterar att alla vikarier behöver en hel del praktisk information – om arbetsplatsen och uppgifterna, rutiner, utrustning och datorprogram.
Inger Ehn Knobblock, som arbetar som karriärcoach på ST, betonar att du också behöver få introduktion till den kultur som råder på arbetsplatsen:
– Allt det sociala, till exempel. Hur ser vanorna ut, vem kan man vända sig till, var brukar man äta lunch och fika? Att få reda på sådant är jätteviktigt för att man ska få bra förutsättningar på arbetsplatsen.
Men det kan hända att man som vikarie känner sig osäker och otillräcklig – trots att man har fått introduktion. Kanske tvivlar man på sin förmåga eller är osäker på om man faktiskt gör rätt. Inger Ehn Knobblock tycker att det är viktigt att ta reda på om det finns något verkligt problem, eller om man har drabbats av hjärnspöken:
– Känner du att du behöver mer respons på det du gör – be om det! Både du och arbetsgivaren har samma intresse, och det är att du ska göra ett bra jobb. Då är det viktigt att du har rätt förutsättningar. Till exempel ska förväntningarna på dig vara tydliga.
Monica Renstig tycker att en viss osäkerhet är ofrånkomlig:
– Det är självklart, för du är mer ovan. Därför ska man som vikarie ha lite is i magen och inte känna efter alltför mycket. Kompetens är faktiskt något som man utvecklar medan man jobbar.
Hon tycker att medarbetare ibland kan tro att de ska bli tryggare av »ännu mer arbetsbeskrivningar och instruktioner« – även när det enda som faktiskt ökar tryggheten är mer erfarenhet.
För att inte behöva avbryta med frågor hela tiden tycker Monica Renstig att det kan vara klokt att skriva ned och samla ihop dem.
– Allt som inte är akut kan du samla ihop och ta på samma gång, kanske en gång i veckan. Det ger ett bra intryck, och du kommer då att märka att många saker har löst sig själva under tiden.
Hon tycker också att det kan vara klokt att rådfråga vänner och kolleger på andra arbetsplatser, om de har kompetens inom området.
Om du som vikarie drömmer om att få stanna på arbetsplatsen är det viktigaste att faktiskt göra ett bra jobb.
– Producera och leverera! säger Monica Renstig. Gör gärna lite mer än det förväntade om du har möjlighet. Då sticker du ut.
Du behöver också berätta att du gärna skulle vilja stanna kvar. Inger Ehn Knobblock säger att man som vikarie kan tro att alla redan har förstått det.
– Men chefen läser inga tankar. Berätta hur bra du trivs och att du är intresserad av en förlängning eller tillsvidareanställning.
Som tillfällig inhoppare ser man saker med friska ögon. Men att i den rollen komma med förslag till förbättringar och förändringar på arbetsplatsen kan vara känsligt.
– De flesta vill spontant inte ha förändringar, säger Monica Renstig.
Inger Ehn Knobblocks råd är att lägga fram sådana idéer varsamt:
– Man måste vara respektfull. Du kanske faktiskt har bättre idéer än dem, men det är lätt att uppfattas som arrogant om man dundrar in första veckan och säger »Det är mycket bättre att göra så här!« Det kan vara klokt att avvakta lite grann: samla tankarna i en idébok och presentera dem när du har lärt känna arbetsplatsen lite bättre, råder hon.
För att få gehör för dina förslag behöver du kunna se situationen från företagets eller arbetsplatsens perspektiv, säger Monica Renstig:
– Vad har de att vinna på förändringen? Om du lyckas hålla det perspektivet och dessutom har en hövlig och trevlig attityd har du goda chanser att få igenom bra idéer.
Men hur duktig och trevlig du än är finns inga garantier för att du får stanna. Även om arbetsgivaren gärna skulle vilja ha dig kvar är det inte säkert att det finns någon ledig tjänst.
– Då gäller det att vara uppfinningsrik. Tänk kreativt! Vad finns det för närliggande uppgifter som ingen utför i dag? Kanske behövs ett nyhetsbrev, eller tydligare sammanställningar av statistik?
Monica Renstig menar att det kan gå att hitta många öppningar.
– Om du väl börjar göra sådana saker kan du snart ha uppfunnit en helt ny tjänst, som arbetsgivaren faktiskt har ett stort behov av.
Tänk på detta när du vikarierar
- Se till att du får tillräcklig introduktion. Att ställa frågor innebär inte att du är besvärlig – det är tvärtom nödvändigt för att du ska kunna göra ett bra jobb.
- Oroas inte av lite osäkerhet. Kompetens byggs upp medan du jobbar, det är helt naturligt att känna sig lite osäker i början.
- Samla ihop de frågor som inte är akuta. Då behöver du inte fråga hela tiden, utan kan till exempel göra det någon gång i veckan.
- Skriv ned goda idéer till förändringar – och presentera dem när du har landat lite mer på arbetsplatsen. Var varsam och respektfull när du tar upp dem.
- Om du gärna vill stanna på arbetsplatsen – säg det. Utgå inte från att arbetsgivare och kolleger kan läsa dina tankar.