En omfattande erfarenhet borde vara en fördel, men erfarna arbets­sökande väljs ibland bort. Att lyfta fram vilka fördelar erfarenheten innebär i arbetet kan vara ett sätt att öka chansen att få jobb.
Bild: Lotta Sjöberg
En omfattande erfarenhet borde vara en fördel, men erfarna arbets­sökande väljs ibland bort. Att lyfta fram vilka fördelar erfarenheten innebär i arbetet kan vara ett sätt att öka chansen att få jobb.

Knepen som ökar den erfarnes chanser i arbetslivet

RÅD OM JOBBET: ÅLDERSDISKRIMINERING 2025-02-11

Om du misstänker att du blir bortvald på grund av din ålder finns det strategier som kan öka chansen att få jobb. Betona de resultat du uppnått och de fördelar din erfarenhet innebär. Utsätts du ändå för diskriminering har du lagen på din sida.

Av:  Bertil Janson

Särbehandling på grund av ålder är förbjudet. Det fastslås i diskrimineringslagen, där ålder är en av sju diskrimineringsgrunder. I en färsk rapport från Diskrimineringsombudsmannen, DO, konstateras att åldersdiskriminering är särskilt utbredd i arbetslivet, framför allt i samband med rekrytering. Forskning på den nordiska arbetsmarknaden visar att sannolikheten att kallas till intervju minskar redan i fyrtioårsåldern. Därefter pekar kurvan stadigt nedåt.

– Det är rätt paradoxalt, eftersom det som eftersöks är bred kompetens och lång arbetslivserfarenhet, säger Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Hennes uppfattning är att boven i dramat är ett knippe vanliga fördomar. Äldre antas ha svårt att lära sig nya saker, vara mindre flexibla än yngre, prestera sämre och vara mer teknikfientliga. De fördomarna bör man vara redo att bemöta – vilket inte är så svårt när man funderat lite på vilka fördelar en gedigen arbetslivserfarenhet faktiskt innebär. De brukar vara många, menar Charlotte Lindman.

– Man kan se sammanhang, förstår hur en organisation fungerar och har kort startsträcka. Man behöver färre inskolningsdagar och kan vara operativ omgående, vilket blir lönsamt för arbetsgivaren. Det är kanske den största fördelen.

Bild: Niklas Lehman

Det finns fler styrkor att peka på, framhåller Charlotte Lindman. De som har samlat på sig breda kunskaper kan också vara mentorer för yngre – i stället för att själva behöva en mentor. De kan fatta väl överlagda beslut och har ofta ett stort kontaktnät som kan komma till nytta i den nya tjänsten.

– Om du boostar dig med de här fördelarna kan du känna att du är väldigt duktig på det du gör. Det handlar om att vila i sin kunskap och insikten att du vet och kan otroligt mycket.

Charlotte Lindman tycker inte att den som söker jobb ska skriva ut sin ålder i ansökan.

– Det är inte den du ska bli bedömd på.

Du ska bli bedömd på din kunskap. Då spelar det inte någon roll om du är 20, 30 eller 60 år.

I stället för att ange start- och slutår för anställningar föreslår Charlotte Lindman ett tidlöst cv, där man enbart skriver hur lång tid man har jobbat i olika roller – gärna begränsat till de senaste tio–tjugo åren.

Isa Sundqvist, rådgivare på Trygghetsstiftelsen, tycker också att man kan prova att inte skriva ut sin ålder i ansökan. Men ibland kanske årtalen behöver tas med i ett cv, menar hon. Hennes generella råd är att beskriva kompetenser snarare än kronologi, alltså främst fokusera på de sakkunskaper man fått med från olika yrkesroller.

– Ring rekryteraren och hör efter. Vad är man ute efter? Gör förarbetet innan du väljer, säger Isa Sundqvist.

Även om åldern kanske kan undanhållas i en ansökan blir den mer uppenbar under en intervju. Då gäller det att vara beredd på rekryterarens medvetna eller omedvetna fördomar, menar Charlotte Lindman. Framför en spegel eller med en vän går det att träna på att lyfta fram sina fördelar, som klok expert med stort kontaktnät. Helst ska argumenten sitta i ryggmärgen.

– Många chefer tittar väldigt mycket på vilka resultat man åstadkommit och hur man hanterat olika situationer på andra jobb. Så lyft sådana exempel och allt som är till din fördel, säger hon.

Det är inte bara i rekryteringsprocesser som äldre kan drabbas av fördomar, utan även i vardagen på arbetsplatsen. Om man i sitt jobb upplever sig missgynnad på grund av sin ålder, exempelvis vad gäller möjligheten till kompetensutveckling, tycker både Charlotte Lindman och Isa Sundqvist att man ska prata med sin chef. Då – liksom i alla andra jobbsammanhang – är det viktigt att visa engagemang och energi och vara tydlig med vad man vill.

– Visa framåtanda, att du är nyfiken och vill fortsätta utvecklas, säger Charlotte Lindman.

I bästa fall ger samtalet med chefen konkreta svar. Om det inte gör det – eller om det känns svårt att ta – ger Jenny Ekenstierna, förbundsjurist på ST, rådet att vända sig sin fackliga representant på jobbet, som kan lyfta frågan med arbetsgivaren.

– Arbetsgivaren måste arbeta systematiskt för att inte diskriminera medarbetare och samverka med facket i det arbetet, säger hon.

För den som upplever sig vara drabbad av diskriminering finns också möjligheten att gå den juridiska vägen. Om och när det ska ske måste man avgöra själv.

Bild: Emil Malmborg

Den som är medlem i ett fackförbund kan få hjälp att bedöma om det finns förutsättningar att ta ärendet till domstol och hjälp att driva ärendet där. För att det ska vara möjligt är det viktigt att ha konkreta bevis, eftersom ord ofta står mot ord i en sådan process. Det kan exempelvis handla om mejl eller meddelanden där åldern har nämnts.

Det går också att göra efterforskningar på egen hand, särskilt om det handlar om tjänstetillsättningar på statliga myndigheter där offentlighetsprincipen gäller.

– Den som upplever sig diskriminerad kan begära att få del av meriterna för den som fått arbetet eller befordran i stället för en själv, säger Jenny Ekenstierna.

Så förbättrar du dina karriärmöjligheter

  • Formulera de fördelar din kompetens och erfarenhet innebär, exempelvis att du har kort startsträcka och ett stort kontaktnät.
  • Träna på att i tal och skrift betona dina styrkor på ett övertygande sätt.
  • I ditt cv kan du fokusera på kompetenser snarare än kronologi och årtal.
  • Om du upplever att du missgynnas på grund av din ålder på din nuvarande arbetsplats, prata med din chef. Kontakta din fackliga representant om problemen kvarstår.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA