Bekämpar brott i arbetslivet
Hej Lukasz Kraczek, arbetsmiljöinspektör vid det myndighetsgemensamma centret mot arbetslivskriminalitet i Norrköping.
Vad gör du på jobbet just nu?
– Jag arbetar på ett av de nystartade centren mot arbetslivskriminalitet, där flera myndigheter samverkar. Jag är anställd av Arbetsmiljöverket, som är samordnande myndighet. Förutom oss ingår Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket, Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten i samarbetet. Just nu är vårt arbete verkligen i fokus, då vi genomför en kampanj som riktar sig till både företag och allmänhet. Det har också precis öppnats ett sjätte center i Stockholm.
Vad gör du på ditt jobb till vardags?
– Jag har en bakgrund som handläggare på Arbetsmiljöverket, men har under de senaste tio åren jobbat kommunalt med inspektion och utredning av serveringstillstånd, som är ett samarbete mellan olika myndigheter. Och det var just det faktum att arbetet med arbetslivskriminalitet är myndighetsöverskridande som fick mig att söka mig tillbaka. Ett sådant arbetssätt ger en helhetsbild och möjlighet att jobba strategiskt på ett sätt som tilltalar mig. Vårt uppdrag på centren är att göra inspektioner för att upptäcka arbetslivskriminalitet och därmed motverka osund konkurrens. Det vi inspekterar är till exempel om arbetsmiljön är farlig, om man använder sig av svart arbetskraft eller personer som saknar rätt att arbeta i Sverige. Vi jobbar strategiskt med att göra det svårt för dem som inte vill följa reglerna. I det ingår metodutveckling, uppföljning av inspektionerna och att informera parterna om vad vi gör och arbetstagarna om sina rättigheter. Jag är knuten till centret i Norrköping, som öppnades i somras som ett av de första i sitt slag. Sedan dess har fler center öppnats, till exempel i Uppsala och Örebro.
Varför är du medlem i ST?
– Jag ser det som en styrka att vi kan förhandla kollektivt och att vi har förtroendevalda som tar hand om våra intressen. Jag tror att det ger en bättre arbetsmiljö och skapar en större förståelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.