Ös på – och må bra

PÅ JOBBET2005-11-08

Det finns bra stress och det finns dålig. Stressar du på rätt sätt frigörs må-bra-hormoner i hjärnan och du håller dig friskare. Konsten är att veta när det är dags att ta det lugnt.

Av:  Ing-Cathrin Nilsson

Säg stress i dag och tankarna går osökt till någonting negativt. I glömska faller att psykisk stress i måttliga mängder kan vara nyttig, att vi kan våga ta krafttag och känna glädje och tillfredsställelse av accelerationen. Sådana stunder kan snudd på vara euforiska.

De flesta måste varva upp ibland för att må riktigt bra. Då utsöndrar våra hjärnor dopamin och andra belönande hormoner som adrenalin och noradrenalin.

– Det är positivt under kortare faser, och stärker immunförsvaret, säger Torsten Norlander, stressforskare och professor i psykologi vid Karlstads universitet.

Stress kan vara både fysiologisk – orsakad av till exempel rökning, alkohol, miljögifter och kroppsliga skador – och psykologisk. Det är framför allt den senare som avses när dagens människor får utmattningssymtom som är kopplade till vantrivsel, relationsproblem, oro och obehag.

För mycket ”happy stress” är inte bra

Psykologisk stress är likvärdig med inre eller yttre tryck. Hårt tryck kan framkalla stor glädje och det är sunt, ja, rent av hälsosamt att gå in i perioder med höga varvtal. Torsten Norlander vill kalla den stressen för den rätta och riktiga, en god stress, eller happy stress, som det populärt kallas inom forskningen.

Vi kan alltså brinna utan att bränna ut oss. Men när något bra sker för ofta blir det dåligt och så är det med stressen; för mycket av det goda blir inte bra. Motsatsen, att leva helt utan krav eller förväntningar, är sällan nyttigt heller – det kan skapa en negativ stress i sig.

Vi ska alltså sträva efter att stressa lagom mycket och bromsa i tid.

Då kan vi bevara det goda som intensiva laddningar för med sig och få ut det bästa av våra stresshormoner. Det gör vi genom att låta hjärnan växla mellan utmaningar och vila. De flesta vet att det är viktigt med motion, njutning, bra kost och återhämtning.

Hyggliga människor mår bättre

– Men vi måste också se över vårt förhållningssätt till hela livet, fundera på vår egen världsbild och våra levnadsförhållanden över huvud taget. Människor som upplever en mening i livet tycks ha ett bättre vaccinationsskydd mot negativ stress, säger Torsten Norlander.

– I mångt och mycket lever vi ju i en neurotisk kultur som är mer laddad av oro och skräck än av frid. Vår tid är svår att tolka och knepig att förstå på många sätt. Vi är fattiga på visioner och livsåskådning och ser inga självklara lösningar på ekologiska eller ekonomiska problem.

Vårt själsliga välmående speglas av den omvärld vi ser. Om negativ stress frodas i vår kultur, måste vi själva odla våra normer och ge näring åt handlingar och tankar som får oss att må bra.

– Det kan vara vanlig hederlig solidaritet och medmänsklighet, säger Torsten Norlander. Mentalt får vi träna oss att friska upp de goda känslorna inom oss.

Kommer vi dit är vi bättre skyddade och kan lättare lämna alla negativa tankar som far runt i huvudet. Har vi självinsikt, vet vi ungefär var gränsen går och var vi ska söka pauserna där vi känner ärlig glädje. Vi måste bygga upp motståndskraft mot den negativa stressen och inte släppa den så långt så den blir skadlig.

Låter vi stressen gå för långt övergår må-bra-hormonerna till att bli dåliga. Tillväxthormonerna minskar och produktionen av kortisol ökar i binjurarna. Då sänks immunförsvaret och det sker när våra kroppar för länge har varit rustade för kamp och flykt och vårt psyke är alarmerat dygnet runt.

Stressen börjar i hjärnan och ju bättre kontakt vi har med oss själva, desto tydligare kan vi tolka signalerna.

Bromsa när det känns som bäst

Just när vi mår som bäst, då vi upplever jaget som väldigt positivt – det är då vi ska dra åt, ta den där promenaden eller kompissnacket som vi innerst inne vet att vi behöver. Annars kantrar lätt sötman av den goda stressen mot oro och ångest över att inte kunna prestera bättre, ännu bättre och ytterligare lite bättre.

Slår vi av strömbrytaren när vi står på topp kan vi också njuta frukterna av den efterverkan i avslappningsmomenten som dopaminet från den positiva uppvarvningen bjuder oss på.

– Förmågan att stänga av ibland kan tränas upp och så långt vi förmår ska vi försöka påverka vår egen situation, säger Torsten Norlander.

Han betonar sömnen som a och o för återhämtning. Sömnen ska ses som en tryckkammare att gå in och hämta syre i. Har sömnproblemen inte blivit stora finns knep för att hitta den rätta insomningsron. Ett är att bygga upp fantasivärldar där vi känner oss riktigt trygga och som kan vagga in oss i dåsighet. Andra mer beprövade sätt är att läsa en bok eller lyssna på musik.

Framför allt ska vi tillåta oss att stanna upp och känna efter, välja ett liv som vill oss väl och visa att det finns alternativ. Om vi bara följer med och låter oss stressas sönder, stöder vi omedvetet ett omänskligt samhälle.

Så vårdar du den goda stressen

n Försök att hitta kontakt med din botten som ger dig ett inre lugn!

Har du inte en stark livsåskådning, fundera på vad som är viktigt för dig och snickra din egen livsfilosofi. Formulera ditt förhållningssätt till livet, din världsbild och en mening i tillvaron. Fasta värdegrunder fungerar ofta som ett vaccin mot negativ stress.

n Skärskåda din ambitionsnivå!

Kör du för hårt på för många plan? Fundera på om du kan sänka kraven inom något område. En storstädning i dina inre förrådsutrymmen kan lämna plats åt rofyllda tankar.

n Var duktig på nya sätt!

Definitionen på duktighet handlar ofta om att prestera, framför allt på jobbet. Du kan vara duktig som kompis, partner och granne också, det ger ofta mycket tillbaka.

n Hjälp andra!

Genom att visa solidaritet och göra goda gärningar kan du bli gladare. De flesta människor vill stötta och bry sig om andra. Flera studier visar att vi mår bra av att visa empati och utveckla vårt rättvisetänkande.

n Göd dina goda tankar!

Tillåt dig att sjunka in i varma, mysiga sinnestillstånd och låt dina glädjefyllda associationsbanor flöda. Världen är laddad av orosmoment och vårt inre vill gärna bli en spegel av omvärlden. Sök vägar till frid, försök sopa undan jagade tankar och lirka fram förnöjsamhet och belåtenhet. Kan du göra sådant till norm, kan du också mogna som människa.

(Råden kommer från Torsten Norlander)

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA