Nationellt prov i öppenhet

PÅ JOBBET: GRUNDLAGEN. STATSTJÄNSTYEMANNENS OFFENTLIGHETSSKOLA DEL 22003-10-15

Hur mycket vet du om öppenheten? I förra numret presenterade vi Statstjänstemannens offentlighetsskola. Nu är det examensdags. Testa vårt nationella prov och se om du klarar frågorna.

Av:  Christian Örjestål

Del 1:

Ange rätt svarsalternativ. Endast ett alternativ per fråga är korrekt. På fråga 4 finns dock flera svarsalternativ som är korrekta. (3p per rätt svar)

Fråga 1.

Både Niclas och Jessica är sjuka idag. Du är ensam på expeditionen och dessutom har chefen varit hygglig nog att ge dig en massa extrajobb som ska vara klart tills i morgon. Då kommer en journalist inklampande och begär ut några handlingar, du har egentligen inte tid. Vad gör du?

1.) Låtsas som om det regnar och hoppas att journalisten ska gå därifrån.

x.) Ber journalisten att återkomma om några dagar då du har lite mindre att göra på jobbet.

2.) Släpper det du gör och handlar efter tryckfrihetsförordningen som säger att allmänna handlingar ska lämnas ut genast eller så snart som möjligt. Offentlighetsprincipen gäller ju även om ni har mycket att göra.

Fråga 2.

Sekretessreglerna innehåller normalt ett rakt skaderekvisit eller omvänt skaderekvisit. Vad är egentligen skillnaden mellan de två?

1.) Det finns inget som kallas för skaderekvisit.

x.) Rakt skaderekvisit innebär att offentlighet är huvudregeln och att sekretess är undantaget. Omvänt skaderekvisit innebär motsatsen, det vill säga att sekretess är huvudregel.

2.) Skaderekvisit existerar bara inom försäkringsbranschen. Ett rakt skaderekvisit innebär att försäkringstagaren slipper betala självrisk.

Fråga 3.

Expeditionstiden är slut och du ska precis gå och ta en kopp kaffe då två kvinnor kommer in och säger att de skulle vilja se på några inkomna handlingar, vad gör du?

1.) Då offentlighetsprincipen väger något tyngre än myndighetens expeditionstider lägger du kaffetankarna åt sidan och ser till att de två kvinnorna får all hjälp de behöver.

x.) Expeditionstiden är slut och du tänker inte missa fikat. Du uppmanar kvinnorna att komma tillbaka dagen därpå mellan 13.00 och 14.30.

2.) Du aktiverar brandlarmet och ropar till de två kvinnorna att rädda sig själva medan du skyndsamt rusar mot kaffeautomaten och en kvarts rast.

Fråga 4.

Skandal! Myndighetschefen och hans stab har bokat en spritresa för att göra av med verkets tilläggsbudget. Du springer på en gammal klasskamrat som är nyhetsjournalist, vad gör du?

1.) Tar ett djupt andetag, rensar hjärnan, glömmer allt och börjar artigt konversera om ditten och datten. Ni måste ju verkligen ses snart igen och ta en öl eller en fika.

x.) Du börjar antyda att allt inte står helt rätt till på jobbet men du känner dig rädd för att ledningen ska komma på att det är du som har ”eläckt”e så du kniper igen och säger så lite som möjligt. Dagen efter känner du dig lite nere och sjukskriver dig.

2.) Yttrandefriheten hjälper dig på traven och du använder din meddelarfrihet och ditt meddelarskydd fullt ut. Din gamla klasskamrat vädrar ett journalistpris och en föreläsningsturné och nappar direkt. Då det inte handlar om kvalificerat hemliga uppgifter är det helt okej att läcka till pressen. Myndighetens skumma planer avslöjas och ledningen sparkas, en ny ärlig och kompetent GD anställs strax efteråt.

Fråga 5.

Din nya chef är övertygande i sitt anförande om allmänna handlingar. Han menar att det kan ta upp till en månad innan en inkommen handling blir allmän. ”eDu vet hur det är här i byråkratin”e säger han och skrattar. Men stämmer det?

1.) Nej, en inkommen handling är allmän per definition.

x.) Ja, myndigheten måste ha tid att studera och godkänna handlingen innan den blir allmän.

2.) Nja, det där är en typisk gråzon. Oftast tar det åtta till nio arbetsdagar innan en inkommen handling blir allmän.

Fråga 6.

En känd journalist hör av sig och begär att myndigheten gör en datakörning mellan två olika grupper av datalagrat material. Han kallar det för en ”epotentiell handling”e och undrar hur lång tid det skulle ta för er att få fram det material han eftersöker, vad gör du?

1.) Du är lite orolig för att han spelar in dig på telefonen med en dold mikrofon, så du slänger på luren och säger åt Gittan att ta ditt pass medan du går på toaletten.

x.) En handling är en handling. Om den inte har behandlats och sammanställts så är det snarare två olika handlingar som efterfrågas. Du erbjuder journalisten dessa handlingar men påpekar att han faktiskt måste göra datakörningen själv. Det skulle ta för lång tid och kosta alldeles för mycket pengar för att ni ska kunna ta på er och ge en sådan service.

2.) Varken sekretess eller annan inskränkning av offentligheten existerar i det här fallet så du hjälper journalisten. En datalagrad ”epotentiell handling”e kan vara lika allmän som en traditionell handling av papper. Det kommer förvisso att ta en del av din tid i anspråk att göra datakörningen, men kan det göras med ”erutinbetonande åtgärder”e är det faktiskt ditt jobb. 

Del 2:

Snabbfrågor: Kan man verkligen säga så här när någon begär att få se en allmän handling? (1p per rätt svar)

1.) Tyvärr, det är Pontus ni ska prata med och han har tagit långlunch idag. Pröva igen om några timmar.

2.) Kommer ni oanmälda nu igen? När ska ni lära er att ni måste ringa innan ni kommer hit?

3.) Ett ögonblick bara så ska vi se vad vi kan hitta. Du kan använda det här bordet om du vill studera materialet lite närmare. Jag ska be en kollega komma och hjälpa oss så tror jag nog att du ska få reda på det du är ute efter innan vi går hem för dagen.

4.) Tyvärr, vi har inte fått någon inkommen post på över ett år, så det finns inga allmänna handlingar här inte.

5.) E-post diarieförs väl ändå inte…

6.) Ja, vi kan lämna ut uppgifterna men det beror såklart på vad du ska ha dem till?

7.) Vi ska behandla det så skyndsamt som möjligt. Senast i eftermiddag kan du komma förbi.

8.) Det kan bli svårt att få ut den handlingen, den skickades i juli och då hade vi semester och då brukar diariet ha stängt. Sommarposten är ändå inte speciellt viktig.

9.) Man har bara rätt att vara anonym om man kan legitimera sig.

10.) Offentlighet är huvudregeln – all sekretess måste motiveras.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA