Medel mot lön på grund av kön - lönekartläggning ska stoppa diskriminering

PÅ JOBBET: DITT JOBB2006-02-22

Anser du dig lönediskriminerad? Vänd dig till facket eller arbetsgivaren och begär att få se lönekartläggningen av arbetsplatsen. Den är en del av jämställdhetsarbetet och arbetsgivaren är skyldig att göra en sådan varje år. 

Lönekartläggning är en bra början om vi på sikt ska få ett lönesystem inom staten där man värderar det arbete som faktiskt utförs. Men för mig som facklig förtroendeman och löneförhandlare blir kartläggningen riktigt intressant vid nästa lönerevision. Först då ser vi om det sker några förändringar jämfört med nu, säger Lena Edenbrink.

Hon sitter i STs sektionsstyrelse vid Luleå tekniska universitet, där samtliga fack och arbetsgivaren nu gjort klart den lönekartläggning som påbörjades förra våren.

–Egentligen är det skandalöst att den gjordes först våren 2005, menar hon. Den ska ju göras varje år enligt lag.

Utgångspunkt var resultatet av lönerevisionen 2004. Man bestämde att 19 stora grupper/yrkesbeteckningar med män och kvinnor skulle ingå och även några med enbart kvinnor, till exempel administratörsbefattningar. Grupperna delades in lönemässigt och därefter enligt ålder, institution/förvaltning och

fakultet.

Arbetet gick enligt Lena Edenbrink fort eftersom arbetsgivaren redan har all statistik. Vad det handlar om är att sammanställa siffrorna så att resultatet blir begripligt och överskådligt.

Tydliga »vinnare« 2004 vid Luleå tekniska universitet var manliga adjunkter och lektorer vid teknisk fakultet oavsett ålder, medan kvinnliga adjunkter över 45 var »förlorare«. Löneskillnader på grund av kön hittades inte, däremot framgår de strukturella löneskillnaderna tydligt.

Lönekartläggningen har visats för alla medlemmar som velat se den.

Vad säger lagen?

Enligt jämställdhetslagen måste arbetsgivaren bedriva ett målinriktat arbete för att främja jämställdheten på arbetsplatsen. En del i det är att se till att inga osakliga löneskillnader finns. Alla arbetsgivare måste därför årligen göra en lönekartläggning. Om det finns minst tio anställda måste arbetsgivaren dessutom göra en handlingsplan för jämställda löner och en jämställdhetsplan varje år. Handlingsplanen ska innehålla lönekartläggning med analys, eventuella lönejusteringar och andra åtgärder, en tidplan och kostnadsberäkning för det som ska göras. Jämställdhetsplanen omfattar inte bara löner utan allt jämställdhetsarbete på arbetsplatsen.

Hur får jag information om lönerna på mitt jobb?

Vänd dig till facket eller arbetsgivaren och begär att få se lönekartläggningen på arbetsplatsen eller handlingsplanen.

Vem gör lönekartläggningen?

Den gör arbetsgivaren i samverkan med de fack som finns på arbetsplatsen. Kartläggningen ska omfatta samtliga anställda och dess syfte är att upptäcka, göra något åt och förhindra löneskillnader som direkt eller indirekt beror på kön.

Vad ska lönekartläggningen innehålla?

Den går ut på att analysera bestämmelser och praxis för löner och anställningsvillkor. Det ska också framgå vilka skillnader som finns mellan kvinnor och män. Arbetsgivaren är ålagd att göra två slags

lönejämförelser:

  • mellan kvinnor och män som har lika arbete.
  • mellan grupper av anställda som utför arbete som är eller brukar betraktas som kvinnodominerat och grupper som gör likvärdigt arbete som inte är eller anses som kvinnodominerat.

Arbetsgivaren ska bedöma om eventuella löneskillnader har samband med kön eller ej.

Vem ska bevisa om det är lönediskriminering eller ej?

Bevisbördan ligger på arbetsgivaren som ska visa att lönediskriminering inte förekommer. Att en person anses ha mer erfarenhet eller utbildning räcker inte för att motivera högre lön. Arbetsgivaren måste visa att kunskaperna är nödvändiga för uppgifterna. Även om könsneutral arbetsvärdering saknas måste arbetsgivaren kunna förklara löneskillnaderna.

Hur snabbt kan jag kräva att lönediskriminering rättas till?

Det ska göras i avtalsrörelsen. Rör det sig om ett tydligt fall av otillåten lönediskriminering ska det rättas till genast.

Vad gör jag om inget händer?

Vänd dig till facket. Om facket misstänker att lönediskriminering/osakliga löneskillnader finns ska dessa tas upp med arbetsgivaren. Du kan också göra en anmälan till JämO. JämO kontaktar först facket för att få veta om de tänker driva frågan, innan Jämo går vidare.

Var finns mer information?

På Jämos hemsida www.jamombud.se, tel 08-440 10 60

Liten ordlista

Kvinnodominerat yrke: om mer än 60 procent av anställda inom en viss kategori eller ett visst yrke är kvinnor. Motsvarande gäller för mansdominerat yrke.

Osaklig löneskillnad: en löneskillnad som direkt eller indirekt har samband med kön.

Strukturella löneskillnader: de som beror på ålder, kön, yrkesnivå, utbildning, yrkeserfarenhet med mera.

Lika arbeten: när en eller flera personer utför samma eller i det närmaste samma arbetsuppgifter.

Likvärdigt arbete: Ett arbete betraktas som likvärdigt med ett annat arbete om man – genom att sammantaget bedöma de krav (till exempel kunskap, färdigheter, ansvar, ansträngning) som arbetet ställer – kommer fram till att arbetena har lika värde.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA