Kunskap om alternativen kan minska oron

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2017-10-31

ST-ombudsmannen Susanne Linde Husbom ger råd om hur medarbetare och chefer kan skapa ett gott klimat på jobbet och säkra ett hållbart arbetsliv.

Av:  Susanne Linde Husbom

”Vi har lagt ett varsel” eller ”myndigheten ska flytta”. För nästan alla med en anställning innebär sådana ord en stor oro som man har svårt att förhålla sig till. Så vad kan du göra för att minska oro och stress?

Det är givetvis väldigt svårt att komma med allmänna råd. Det handlar mycket om just dina förutsättningar och vilka val du ställs inför.

Ett varsel kan handla om att minska personalstyrkan, eller att en hel arbetsplats läggs ned.

En liknande situation uppstår när en myndighet ska omlokaliseras. Då kan man behöva ta ställning till erbjudanden om att flytta med till en annan del av landet, eller bli tvingad att sluta.

I samtliga fall är det viktigt att så tidigt som möjligt ta reda på vilka alternativ du har och hur olika beslut drabbar just dig. Du behöver ha svar på flera frågor:

  • Hur lång uppsägningstid har du?

     
  • Vilka möjligheter ger ett eventuellt trygghets- eller omställningsavtal?

     
  • Hur mycket skulle du få i a-kassa och från inkomstförsäkring om du blir arbetslös?

     
  • Är pension ett alternativ?

     
  • Hur skulle din ekonomi påverkas i de olika scenarier du ser framför dig?

Om du måste ta ställning till att flytta, är oftast den omedelbara känslan att det inte går – du kanske har en partner med jobb och barn som går i skola. Men mitt råd är att i alla fall fundera på saken. En ny bostadsort kan ge nya möjligheter och vidgade vyer, som kan ge ett mervärde i framtiden. Besök orten och se vilka jobbmöjligheter som finns för din partner, undersök skolor och hur bostadssituationen ser ut.

Facket kan hjälpa dig att ta reda på vilka förmåner du har inom ramen för de avtal som finns på din arbetsplats.

När du tagit reda på fakta och vägt för- och nackdelar mot varandra vet du vilka förutsättningar som råder. Det gör att din väntan på besked förhoppningsvis blir något mindre orolig. För vissa kan till och med ett uppsägningsbeslut leda till något bättre.

Susanne Linde Husbom, ombudsman på ST

ÄMNEN:

Omställning
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA