Hur kan vi komma tillrätta med att personalen blir utbränd?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-01-21

Jag trivs med högt tempo men det måste vara ordning och reda. Detta saknas i dag på min arbetsplats. Många har blivit utbrända och sjukskrivna. Hur kan det bli så här?

Det finns många teorier runt detta fenomen. Det behöver inte gå så långt som till utbrändhet och sjukskrivningar. Det kan vara nog så obehagligt att vara »vidbränd«.

En intressant förklaringsmodell ges av konsulten Mart Jurisoo. Han menar att utbrändhet bygger på två faktorer som samspelar med varandra. Den ena är att många individer i dag är utpräglat målinriktade, med höga ideal och en önskan att prestera.

Den andra är att många organisationer i dag är diffusa, komplexa, kravrika, resursfattiga och otrygga. Dessa kan kallas för »marshmallow-organisationer«, efter den mjuka godiskudden som kan förändra sitt utseende och sin smak beroende på tillagning. Precis som många organisationer är den är med andra ord inte lätt att beskriva.

Kombinationen av en otydlig organisation och en medarbetare som har höga ideal och vill prestera kan vara väldigt olycklig för alla parter. Men vad kan man då göra åt detta? Svaren är inte lätta att ge. En start är att varje individ som i dag känner sig lite »vidbränd« bör reflektera över vilken av de ovanstående faktorerna som spelar störst roll.

Kan det vara som så att man måste släppa några av de höga krav som man ställer på sig själv? Eller är det arbetsgivarens brist på mål och återkoppling i kombination med höga krav som skapar en onödig stress? I de samtal som jag har haft genom åren så handlar det

ofta om en kombination. Individen får ta ansvar och fundera på sitt förhållningssätt och arbetssätt. Sedan är det upp till arbetsgivaren att ta sitt

ansvar genom att skapa en arbetsplats som faktiskt fungerar.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA