Hur hittar jag som är 60 år ett nytt jobb?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2010-12-17

Jag skall snart fylla 60 år och skulle vilja hitta ett nytt jobb. Det vore så kul att få testa en ny arbetsplats under mina sista sju år på arbetsmarknaden. Är det något speciellt jag behöver tänka på?

Denna fråga får vi som karriärcoacher inte så ofta. Desto mer glädjande att få ge ett svar då jag coachat många människor som fått arbete efter att de fyllt 60 år!

Det första du bör göra är att fundera över din kompetens. Många arbetstagare arbetar ett helt yrkesliv utan att reflektera över vad de gör riktigt bra på sitt arbete. Det är väldigt viktigt att du förmår att lyfta fram de erfarenheter du fått genom åren. Det kan vara allt från att arbeta i stora projekt och vana vid omorganisationer till omfattande kontakter med regeringskansliet eller rutin på att arbeta med EU-frågor.

Men det räcker inte med att lyfta fram dina erfarenheter. Du måste också påtala nyttan med dessa för din potentiella arbetsgivare. En nytta kan exempelvis vara att du är trygg i dig själv och i din yrkesroll. Att vara trygg i sin yrkesroll kan innebära att du har lättare att fatta beslut och att du inte tar med dig arbetet hem mentalt.

En annan sak som du måste ta tag i är att se till att du har ett bra brev och CV. För många, såväl yngre som äldre, är ett inaktuellt och icke genomarbetat CV ett jättehinder för jobbchanserna. På gott och ont har arbetsmarknaden förändrats. I dag spelar välskrivna brev och CV en stor roll.

Eftersom du har arbetat i många år måste du fundera på vad du skall ta upp och vad du ska plocka bort. Många brukar beskriva sina två–tre senaste arbeten mer utförligt för att sedan bara skriva anställningsår och arbetsgivare på de tidigare anställningarna. På så sätt blir ditt CV mer lättläst.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Inlagt av Bodil Berglund (ej verifierad) tis, 12/25/2012 - 08:00
Med spänning såg jag rubriken "Hur hittar jag som snart 60 nytt jobb", gick vidare och läste - ingenting. Bara samma generella intetsägande prat som alltid skrivs oavsett ålder. Således inget alls att ta till sig för att förändra situationen. Tänk till, fräscha upp ditt CV - snälla, det hjälper inte alls. Proffsigt CV, uppdaterade och nya utbildningar, gedigna attraktiva kunskaper,kvalificerade arbetserfarenheter och goda referenser... Inte tusan hjälper det vid fyllda 60 eller däromkring, uppåt eller nedåt. Jag kommer ju inte ens så långt som till en första intervju. Er artikel är fullständigt blekt. Återkom när det finns något att verkligen skriva om, inte allmängiltigt "jobbsökartips". Kunde gärna lagt till " se proper ut, lukta gott, var vänlig...",
Inlagt av Lars Johansson (ej verifierad) tis, 02/12/2013 - 12:12
Hej,

Läste Bodils kommentar, jag och många andra 55+ håller med till fullo, man känner sig maktlös och kränkt.

Det kanske dags att vi 55+ börjar att organisera oss mot ålders diskrimineringen som breder ut sig i det jämställda Sverige.

Häls/Lars
Inlagt av Sören Åberg (ej verifierad) tors, 03/07/2013 - 10:23
Manpower presenterade våren 2012 en global undersökning om senior arbetskraft i 28 länder där Sverige hamnade längst ner på listan tillsammans med Italien och Polen. Sverige var bland de sämsta länderna i världen på att behålla äldre arbetskaraft. Endast 8% av arbetsgivarna hade strategier för detta. Även när det gäller nyrekrytering av seniora medarbetare ligger Sverige i bottenskiktet. Längst har man kommit i Japan där 83 procent har en beredskap för att behålla senior arbetskraft(personer över 50år)
Inlagt av Karin (ej verifierad) tors, 12/17/2020 - 09:30
Nu är det år 2020 och inte ett dugg har hänt. Ålderismen är ett faktum i Sverige. Även jag hittade hit för att frågan som ställdes redan 2010 fortfarande är lika aktuell, och kommentarerna kring det intetsägande svaret blir troligen desamma från flera av oss runt 60. Erfarna, pigga, lojala och skickliga i våra yrken fortsätter vi att söka jobb på jobb, men intresset från både rekryterare och arbetsgivare är obefintligt. Galet!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA