Förebyggande arbetsmiljöarbete är lönsamt för alla

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2014-05-07

Hur fungerar det förebyggande arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats? Jaså, du vet inte riktigt? Tyvärr är du då i gott sällskap av väldigt många andra i arbetslivet.

Av:  Gert Ohlin

Enligt fackförbundet Unionen saknas ett förebyggande arbetsmiljöarbete på varannan arbetsplats. Min egen erfarenhet är tyvärr lika nedslående när det gäller förekomsten av ett systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete.

Jag anser att de flesta arbetsmiljöproblem som vi ser i dag, såväl de fysiska som de psykosociala, kunde ha förebyggts. De hade kunnat förhindras, eller åtminstone minimerats, genom ett förebyggande arbete.

Utan att veta hur det förhåller sig på just din arbetsplats tror jag att jag vet varför arbetsmiljöarbetet brister. Först och främst handlar det om att effekterna och vinsterna av det förebyggande arbetsmiljöarbetet väldigt ofta är långsiktiga. Det innebär att de inte sätter några spår i årets resultat.

Det är också ofta så att resurserna – tid och pengar – inte räcker till annat än att hantera de akuta arbetsmiljöproblem som man kontinuerligt får på halsen eftersom det förebyggande arbetet brister. Trots att forskningen entydigt visar att ett förebyggande arbetsmiljöarbete är lönsamt både för samhället, individen och arbetsgivarna saknas ändå detta på väldigt många arbetsplatser.

Du som har förmånen att arbeta på en arbetsplats där man systematiskt försöker förbättra arbetsmiljön är bara att gratulera. Om du inte gör det rekommenderar jag att du tillsammans med dina kolleger tar upp detta i er fackliga organisation och påtalar det för arbetsgivaren. Tillsammans måste ni kräva att arbetsgivaren inte enbart löser de akuta problemen utan framför allt arbetar förebyggande.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA