Fast jobb färre förunnat

PÅ JOBBET2005-01-18

Visstidsanställningarna har ökat markant under de senaste åren. Drygt en halv miljon svenskar har någon form av tidsbegränsad anställning. Detta påverkar deras rättigheter och skyldigheter.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Lagen om anställningsskydd, LAS, skiljer på tre former av anställning: tillsvidareanställning, provanställning och tidsbegränsad anställning.

Huvudregeln är tillsvidareanställning, också kallad fast anställning. Den kan bara sägas upp under vissa förutsättningar. Arbetstagaren har då rätt till betald uppsägningstid, som varierar beroende på ålder och på hur länge man varit anställd. Övriga anställningsvillkor är oftast reglerade i kollektivavtal.

Provanställning används vid nyanställning och får, enligt LAS, vara i högst sex månader. Gällande kollektivavtal kan tillåta längre provanställning.

Om arbetsgivaren eller arbetstagaren inte vill att anställningen ska fortsätta, måste besked lämnas senast när prövotiden går ut. Lämnas inget besked övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.

Tidsbegränsad anställning – visstidsanställning – har blivit allt vanligare. Gemensamt för dessa anställningar är att de upphör utan uppsägning vid en på förhand bestämd tidpunkt. Här följer några av de vanligaste:

  • Projektanställning ställer krav på att det finns ett klart definierat och tidsbegränsat projekt som förutsätter yrkeskunskaper/meriter som de fast anställda saknar.
  • Vikariat. En vikarie kan anställas för att ersätta en viss bestämd person under dennas frånvaro, till exempel vid semester, sjukdom, föräldraledighet, tjänstledighet, studier, militärtjänst.

Om man arbetat som vikarie hos samma arbetsgivare i sammanlagt mer än tre år under de senaste fem åren, omvandlas anställningen till fast anställning. Det anställningsavtal som gällde när treårsgränsen passerades – heltid eller deltid – blir då ett tillsvidareavtal.

  • Anställning vid arbetstoppar, till exempel under julrushen och i samband med enstaka större order, får vara under sammanlagt sex månader under en tvåårsperiod.
  • Överenskommen visstidsanställning av en och samma arbetstagare får ske i sammanlagt högst tolv månader under en treårsperiod. Ingen period får vara kortare än en månad. En arbetsgivare får vid en och samma tidpunkt ha högst fem arbetstagare anställda med överenskommen visstidsanställning.
  • Praktikarbete är arbete som ingår som ett led i en viss yrkesutbildning.
  • Feriearbete är arbete som sker under arbetstagarens skollov, ferier eller vid övergången från en utbildning till en annan. Anställningsformen gäller även för vuxenstuderande.
  • Statliga anställningsförordningar och högskoleförordningar ger staten ytterligare möjligheter att anställa på begränsad tid.

Kontrollera anställningsavtalet

Eftersom ett anställningsavtal är bindande bör du kontrollera att vissa uppgifter finns med innan du skriver på avtalet. Här är några viktiga uppgifter som ditt anställningsavtal bör innehålla:

  • Uppsägningstid. Uppsägningstiden ska inte vara längre om du säger upp dig själv än om arbetsgivaren gör det.
  • Din lön och dina förmåner. Kontrollera om övertidsersättning utgår.
  • Din veckoarbetstid. Hur förläggs din arbetstid under veckan?
  • Se till att det tydligt framgår enligt vilket avtal semester, arbetstid, uppsägning med mera regleras.

Sämre rätt till återanställning inom staten

Anställda inom staten har på många områden bättre allmänna avtalsvillkor än privatanställda, men när det gäller återanställningsrätten är skyddet delvis sämre, säger Torsten Nilsson, förbundsjurist på ST.

Detta beror på att en återanställning betraktas som en form av nyanställning. Då gäller inom staten reglerna i Regeringsformen och LOAs regler (Lagen om offentlig anställning), som säger att statliga anställningar ska tillsättas efter förtjänst och skicklighet, där skickligheten ska sättas främst.

–Har du återanställningsrätt för att du tidigare blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, så kan det hända att du blir utslagen av någon som är bättre meriterad än du själv. Då får återanställningsrätten vika. Så är det inte på den privata sidan, där återanställningsrätten är absolut. Nonchalerar arbetsgivaren den kan han bli skadeståndsskyldig, förklarar Torsten Nilsson.

Skärpning av LAS på gång

Regeringen och dess samarbetspartier arbetade under hösten 2004 fram ett förslag till skärpning av Lagen om anställningsskydd, LAS. Förslaget har hittills endast presenterats som ett PM från näringsminister Hans Karlsson, som vill att ändringsförslagen diskuteras brett innan en proposition läggs i riksdagen.

Bland annat föreslås att förtursrätten till anställning ska gälla redan efter sex månader, i stället för, som idag, tolv månader. Ett annat förslag är att arbetsgivaren får ökad rätt att visstidsanställa upp till ett år utan att ange särskilda skäl.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA