Bjud inte arbetsgivaren på gratisjobb
Tar du med jobbet hem, eller använder du flexen för att hinna i kapp? Publikt har råden för dig som jobbar mer än du har betalt för.
Den som ställer upp för arbetsgivaren och arbetar obetalt utanför sin arbetstid gillar ofta sitt jobb och arbetsuppgifterna. Men arbetsbelastningen kan vara skadlig i alla fall, säger konsulten Lotta Hauffman. Hon har arbetat i många år med arbetsplatsutveckling, bland annat som inhyrd chef, mentor och coach.
Hon konstaterar att om man börjar känna sig utnyttjad eller må dåligt har det redan gått långt. Då är det hög tid att agera.
– Ju förr du signalerar att det finns problem, desto bättre.
Lotta Hauffmans råd till den som arbetar för mycket är att prata med sin chef om att arbetsbördan är för stor. Chefen har ansvaret för att ingen arbetar gratis, men han eller hon kan inte gissa vad du känner och tänker.
– När det har gått för långt är den typiska situationen att chefen undrar varför du inte har sagt något – och du tycker att chefen borde ha förstått.
Hon tycker inte att man ska vara rädd för att ta upp problemen.
– Plocka ned situationen till verkligheten. Bli konkret, hur mycket tid handlar det om, vad tar tid? Föreslå lösningar.
Vilka bestämmelser som gäller för övertidsarbete regleras i ditt kollektivavtal. För den som är anställd vid en statlig myndighet gäller det centrala så kallade villkorsavtalet. Andra anställda omfattas av andra avtal.
Enligt villkorsavtalet får en arbetstagare inte arbeta övertid i mer än 150 timmar per år eller 50 timmar per kalendermånad. Gränsen blir något högre för den som kompenseras för sin övertid med ledig tid. Det finns också lokala avtal, mellan det lokala facket och arbetsgivaren, om hur arbetstiden får förläggas.
Om du inte har reglerad arbetstid utan förtroendearbetstid gäller särskilda regler. Du kan fråga facket om vilka villkor som gäller just dig.
Något som är viktigt att komma ihåg är att det är skillnad på flextid och övertid. STs ombudsman Marie-Therese Gyllhede säger att det ska vara ett frivilligt val för den anställde att använda sig av sin flextid, utifrån vad verksamheten medger. Övertid handlar i stället om att en arbetsuppgift måste utföras efter att man har jobbat sina normala timmar.
– Om du sitter och jobbar klockan 18 för att något oförutsett har hänt, då ska det inte regleras med flex, säger Marie-Therese Gyllhede.
En avgörande skillnad mellan flex och övertid är att flex i det statliga villkorsavtalet ger ledighet timme för timme, medan övertid ger ledighet motsvarande 1,5 gånger den arbetade tiden, eller 2 gånger om det gäller kvalificerad övertid, till exempel på helger. Övertid kan ibland betalas ut i lön på motsvarande sätt.
– Vi har indikationer på att mycket av det som borde vara övertid jobbas inom ramen för flex, säger Marie-Therese Gyllhede.
I STs arbetsmiljöundersökning från 2010 svarade 46 procent av medlemmarna i undersökningen att de varje vecka, i olika grad, arbetar utöver den ordinarie arbetstiden. 28 procent ansåg att de inte får ersättning för den arbetstid de lägger ned.
Men det är inte alltid lätt att veta om det är man själv som vill få undan en arbetsuppgift eller om man faktiskt måste göra jobbet nu. Den gränsen kan ibland vara hårfin. Därför tycker både Lotta Hauffman och Marie-Therese Gyllhede att det är viktigt att hela tiden ha en dialog med chefen om hur mycket man jobbar och på vilket sätt.
Lotta Hauffman säger att oavsett hur arbetsgivaren reagerar är det viktigt att du som anställd är rak och sann mot dig själv.
– Du måste tänka på att du ska må bra, annars kommer du till slut inte att orka jobba.
Pressen att jobba mer än vad arbetstiden medger kommer inte alltid från arbetsgivaren. Lotta Hauffman påpekar att många är bra på att lägga bördor på sig själva och trigga varandra i en arbetsgrupp. Stressen kan till och med ha blivit en arbetsplatskultur.
Det är inte alltid en anställd känner att han eller hon arbetar för mycket, säger Lotta Hauffman. Däremot märker man kanske att man mår dåligt. Då kan man vända sig till företagshälsovården eller facket för att få hjälp med situationen.
– Prata med dina kolleger om hur situationen ser ut. Ni blir starkare om ni agerar i grupp.
Flex- och övertid
- Flextid: Den tidsram inom vilken du som anställd själv avgör när arbetet ska påbörjas respektive avslutas. Hänsyn måste tas till kolleger och arbetsuppgifter.
- Övertidsarbete: Det arbete som en heltidsanställd arbetar utöver sin vanliga arbetstid. Det ska vara beordrat i förväg och får ske när särskilda behov uppstår. Enligt villkorsavtalet får en arbetstagare som utgångspunkt inte arbeta övertid i mer än 150 timmar per år eller 50 timmar per kalendermånad.
6 tips för att undvika obetald övertid
- Kartlägg hur du arbetar, skriv upp de timmar du arbetar för mycket.
- Hinner du inte bli färdig på ordinarie arbetstid? Agera! Vänta inte. Prata med chefen. Var konkret, föreslå gärna lösningar.
- Sätt gränser för dig själv. Tänk på ditt välmående.
- Är ni fler i samma situation? Diskutera med kolleger och med facket.
- Se till att du tydligt prioriterar bland arbetsuppgifterna.
- Mår du dåligt? Då kan det vara bra att kontakta företagshälsovården.