Vill underlätta kroppsvisitationer
Barn och unga placerade i statlig vård ska kunna kroppsvisiteras när som helst och utan krav på dokumentation, föreslår socialdepartementet. Förslaget, som inte finns på Regeringskansliets hemsida, får skarp kritik från bland andra Barnombudsmannen.
Socialdepartementet utarbetade sitt förslag efter en begäran från Statens institutionsstyrelse, SiS, om snabba åtgärder. SiS ansvarar för tvångsvård av missbrukare och ungdomar och framförde i sin skrivelse att institutionerna behöver kunna genomföra rutinmässiga visitationer för att upprätthålla säkerheten för klienter och personal.
Regeringen vill nu ge SiS rätt att kroppsvisitera klienter på samma villkor som gäller i fängelser och häkten. Normalt ska visitationen enbart handla om att känna utanpå kläderna.
Personalen ska också få större frihet att söka igenom klienternas bostadsrum.
Det ska inte behövas något särskilt beslut för sådana visitationer, vilket innebär att åtgärden heller inte blir möjlig att överklaga. Det ska inte heller behövas någon misstanke om att klienten har något otillåtet på sig eller i sitt rum.
Rumsvisitationer ska dokumenteras i efterhand, enligt förslaget, medan det inte blir ett krav när det gäller kroppsvisitationer.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och fyra andra personer hävdar i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet att förslaget strider mot FNs barnkonvention. ”En miljö med rutinmässiga integritetskränkande kontroller som inte kan underställas granskning riskerar att leda till fler situationer av upplevt maktmissbruk, konfrontation och våld”, skriver de.
Artikelförfattarna är också kritiska till att förslaget bara skickats till ett fåtal remissinstanser och med kort remisstid.
Promemorian har inte heller offentliggjorts på Regeringskansliets hemsida.
Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse inom SiS är dock positiv till förslaget och anser att en större frihet att göra kroppsvisitationer behövs för säkerheten.
– Våra klienter är ofta i verkstäder med mycket verktyg. Med dagens regler finns en osäkerhet om vad personalen får göra och när, och de kanske underlåter att göra en kontroll när de borde göra en. På våra institutioner finns de mest svårhanterliga ungdomarna i Sverige, och vi kan i princip ha en misstanke hela tiden om att de har något otillåtet på sig.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.