Vill stärka skydd för whistle-blowers

RIKSDAGEN2011-02-17

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, vill ha ett starkare skydd för whistle-blowers. I ett betänkande uppmanar KU regeringen att se över lagstiftningen.

Partierna i KU är eniga bakom uppmaningen till regeringen att ändra lagstiftningen för att förbättra skyddet för personer som påtalar och slår larm vid korruption och andra oegentligheter, så kallade whistle-blowers.

Nyligen presenterade den statliga mutbrottsutredningen sina förslag. Utredningen rekommenderade ett stärkt skydd för whistle-blowers. Åtskilliga remissinstanser har ställt sig bakom utredningens förslag. Men eftersom utredningens uppdrag inte innefattade någon översyn av lagstiftningen la utredningen inte fram några konkreta förslag till lagändringar. Betänkandet behandlas nu i Regeringskansliet.

KU konstaterar att den som anonymt lämnar uppgifter om oegentligheter och korruption för publicering har ett starkt skydd i tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen. Men den som anmäler motsvarande uppgifter till myndigheter har inte lika starkt skydd. KUs majoritet vill därför att regeringen ser över lagstiftningen för att stärka skyddet.

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna hänvisar i betänkandet till att riksdagen har beslutat att minska Regeringskansliets budget med 300 miljoner kronor för 2011. Därför menar de tre partiernas utskottsledamöter att resurserna till utredningar och arbete med lagförslag är begränsade. Trots tveksamheten till att ge regeringen ytterligare uppgifter ställer de tre partierna sig bakom uppmaningen att se över lagen, samtidigt som man menar att de begränsade resurserna kan gör att översynen tar längre tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA