Vill se högre inflation

PENNINGPOLITIK2013-01-21

Inflationen har legat på mindre än 1,4 procent i genomsnitt de senaste femton åren. Både arbetsgivare och fack tycker att nivån är för låg.

Riksdagen har bestämt att Riksbanken ska bedriva penningpolitiken så att inflationen håller sig på två procent per år. Målet sattes efter lång period med problematiskt hög inflation på 1970- och 1980-talen. Men under de senaste femton åren har konsumentpriserna ökat med bara 1,4 procent i genomsnitt per år.

Och en så låg nivå får också negativa konsekvenser för samhällsekonomin och arbetsmarknaden, anser kritiker. TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik har i en intervju i Publikt förespråkat ett sysselsättningsmål för Riksbanken för att balansera samhällsintresset att hålla prisökningarna nere.

Nu säger både LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson och arbetsgivarorganisationen Almegas chefsekonom Lena Hagman till Ekot att inflationen är skadligt låg. Enligt LO-chefen behöver räntan sänkas ytterligare för att stimulera efterfrågan och arbetsmarknaden, och det innebär att inflationen släpps upp något.

Almegas Lena Hagman varnar för att lönekraven i den kommande avtalsrörelsen anpassas efter Riksbankens inflationsmål. Det medför en risk att avtalskraven blir för höga, anser hon.

– Det leder i sin tur i lågkonjunktur till att arbetslösheten ökar ännu mer, säger hon till Ekot.



 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA