Vill öka stöd till unga i utanförskap

SOCIALFÖRSÄKRING2012-12-05

Redan under uppväxten grundläggs ett utanförskap som ställer människor med funktionsnedsättning utanför arbetsmarknaden som unga vuxna. Nu vill Försäkringskassan få fram nya modeller för att förebygga och rehabilitera.

I en rapport till regeringen beskriver Försäkringskassans ledning att många med funktionsnedsättning fastnar i aktivitetsersättning och aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Problemet börjar redan i skolan. Stöd från hemmet och skolan räcker inte. Det krävs ytterligare stöd och insatser från samhället för att stödja denna grupp, skriver generaldirektör Dan Eliasson, analyschefen Laura Hartman och försäkringsdirektörerna Svante Borg och Birgitta Målsäter i ett pressmeddelande.

Insatserna för att fånga upp de unga personer som riskerar utanförskap måste komma tidigare och fokusera på att rusta dem för att kunna ta hand om och försörja sig själva. Men vi kan också göra mer för att stötta gruppen unga som idag får aktivitetsersättning, skriver de fyra. Bara fem procent av dem deltar i någon form av rehabilitering. Det är viktigt att inrikta insatserna på att bryta utanförskapet.

Ansvaret ligger inte bara på myndigheterna, utan också på arbetsgivarnas vilja att bereda anställning för personer med funktionsnedsättningar.

”Tillsammans måste vi ge bättre stöd till unga med aktivitetsersättning. Sverige av idag har inte råd att låta en stor grupp unga människor vara så exkluderade att de gör ’karriär’ i utanförskap”, skriver myndighetsledningen i sitt pressmeddelande.

Under 2013 kommer Försäkringskassan att bjuda in andra offentliga aktörer för att diskutera hur samhällets insatser kan bli bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA