Vill ha mer resurser till flyktingar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-04

Det behövs större resurser till Arbetsförmedlingen för att ta tillvara de många högutbildade flyktingar som nu kommer till Sverige. Det påpekar myndigheten i en rapport till regeringen.

Den genomsnittliga utbildningsnivån ökar bland de personer som kommer till Sverige. Nästan var tredje har en eftergymnasial utbildning. Enligt Arbetsförmedlingen finns det en risk att den kompetens som finns hos nyanlända inte tas tillvara. Bland annat beror det på att de arbetsförmedlare som jobbar inom etableringsuppdraget har fått ansvar för betydligt fler deltagare när flyktingströmmen till Sverige ökat. De hinner inte ge det individuella stöd som behövs.

”Det här är människor som kommer att behövas på svensk arbetsmarknad. Det är viktigt att vi synliggör deras kompetens så att fler arbetsgivare upptäcker den. Arbetsförmedlingens förmåga att snabbt få ut nyanlända till arbete eller studier har stor betydelse för vår framtida välfärd, för att klara det behövs resurser”, säger avdelningschef Mathias Wahlsten i ett pressmeddelande.

I rapporten till regeringen konstaterar Arbetsförmedlingen att utbildningsnivån ökar snabbt bland de nyanlända. I dag har var fjärde en eftergymnasial utbildning på två år eller längre, jämfört med mindre än var femte förra året. Drygt var tredje har inte mer än förgymnasial utbildning kortare än nio år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA