Vill avveckla etableringslotsarna

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-06

I en rapport till regeringen begär Arbetsförmedlingen att få starta avvecklingen av systemet med etableringslotsar direkt – inte avveckla tjänsten stegvis med start 2015, som regeringen föreslagit.

En stegvis avveckling av systemet med etableringslotsar skulle försämra intrycket av Arbetsförmedlingen som avtalspart, skriver myndigheten i skrivelsen till regeringen. Om man stegvis börjar montera ned modellen kan konsekvensen bli att leverantörer säger upp sina avtal i förtid, och det skulle försämra Arbetsförmedlingens möjlighet att nästa år ta ansvar för gällande regler om en rättighetsstyrd tjänst.

Vid utgången av september 2014 fanns 255 leverantörer som erbjöd etableringslots på 1 240 adresser i landet. Totalt finns lotsar i 236 av landets 290 kommuner. Tre av fyra företag är aktiebolag. Bara åtta procent av lotsarna kommer ur det civila samhället, i form av ideella organisationer och stiftelser. I rapporten beskriver Arbetsförmedlingen hur lotsföretagen över tid kommit att domineras av större företag, samtidigt som andelen med färre än tio anställda lotsar minskat.

Av de personer som vid utgången av september hade en etableringslots hade fyra av tio någon gång bytt lots på egen begäran. Det är ett skäl att myndigheten har påbörjat en översyn av lotstjänsten. Lotsarnas stöd har inte tillräckligt arbetsmarknadsfokus, argumenterar myndigheten. Det finns en otydlighet i uppdraget rörande det så kallade sociala stödet. Dessutom uppmuntrar inte ersättningsmodellen till kvalitet i tillräcklig utsträckning, skriver Arbetsförmedlingen i rapporten.

I regeringens budget för 2015 föreslogs en stegvis avveckling av lotstjänsten så att den från 2016 blir en behovsprövad insats. Enligt Arbetsförmedlingen har det stoppat myndighetens pågående förändringsarbete och tvingar den att avvakta eventuella beslut om tjänstens framtid för att kunna gå vidare med pågående översyn.

Därför vill Arbetsförmedlingen hellre gå vidare och avveckla tjänsten fullt ut direkt, istället för regeringens förslag om en stegvis avveckling,

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA