Vill ha allmän arbetslöshetsförsäkring

ARBETSGIVARVERKET2011-02-18

Arbetsgivarverket vill ha en ökad kontroll av den som får a-kassa. Verket vill också öka de högsta ersättningsnivåerna och införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Den statliga arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket framförde sina synpunkter på arbetslöshetsförsäkringen i samband med en hearing i riksdagen. Verket anser att dagens system för att kontrollera den arbetslöses aktivitet fungerar dåligt. Ibland förmedlas inga anvisningar alls och ibland är uppföljningen undermålig. En effektivare organisation kring övervakning och sanktion skulle förbättra sökaktiviteten och förkorta arbetslöshetstiderna, anser verket.

Det är rimligt med olika ersättningsnivåer i a-kassan, tycker verket. Dagens system med 80, 70 och därefter 65 procent av lönen i ersättning vid arbetslöshet är relativt väl avvägt. Men de låga krontalstak som gäller i försäkringen gör att det är få personer som verkligen får ut en så stor del av inkomsten, vilket leder till inlåsningseffekter och minskad rörlighet. Att höja taket för hela arbetslöshetsperioden skulle bli för dyrt, anser verket, och förordar en höjning av den högsta ersättningsnivån för den första arbetslöshetsperioden med 80 procents ersättning.

Arbetsgivarverket vill också införa en allmän skattefinansierad arbetslöshetsförsäkring. Det skulle göra det enklare att kontrollera vem som har rätt till ersättning, samtidigt som det skulle ge stordriftsfördelar i förhållande till dagens system med olika a-kassor, anser verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA