Vill förhindra självmord framför tåg

SPÅRTRAFIKEN2012-10-15

Varje år inträffar mellan 60 och 80 självmord framför tåg. En utredning av Trafikverket visar att självmorden sker på geografiskt begränsade områden. Nu föreslår man fler åtgärder för att förhindra självmorden.

Trafikverkets utredning ”Åtgärder mot personpåkörningar på järnväg” visar att 60 procent av självmorden framför tåg sker på 5,5 procent av det totala järnvägsnätet. Det är där tågtrafiken är tät och det finns närliggande bostadshus.

Utredningen visar också att de människor som försöker begå självmorden ofta visar en tydlig avsikt.

– De hoppar framför tåget, eller så lägger de sig på spåret utan att försöka undkomma. Tyvärr finns ingenting som tyder på att olyckorna har minskat under den senaste tioårsperioden, säger Erik Lindberg, utredare på Trafikverket.

Förutom de stängsel som redan används för att göra det svårare att ta sig in på spårområdet föreslår utredningen höga bullerplank, diken, branta slänter och tät vegetation.

På sträckan Lockarp – Lund har Trafikverket placerat ut kameror kombinerade med rörelsedetektorer. Man har också tecknat avtal med vaktbolag som snabbt kommer på plats om någon obehörig vistas inom spårområdet.

Åtgärden togs ursprungligen fram för att motverka skadegörelse, men genom att sätta upp kameror har Trafikverket enligt sina beräkningar lyckats avstyra 12 självmord på en fyra kilometer lång sträcka under en knapp tioårsperiod.

Nästa år ska 4 miljoner kronor avsättas för kameraövervakning, säger Lars Ekman på Trafikverket region syd. Sträckan Lockarp – Lund ska prioriteras.

– När någon obehörig vistas på spårområdet är det oftast lokföraren som larmar tågledningen med störningar i trafiken som följd. Med kameraövervakning skulle avvisning av obehöriga ske snabbare, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA