Vill behålla pengar som krävs tillbaka

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-03-09

Försäkringskassan har begärt att få behålla en del av de pengar myndigheten lyckas få tillbaka från bidragsfuskare. Socialdepartementet är skeptiskt till förslaget.

I Försäkringskassans budgetunderlag för perioden 2010-2012 finns ett särskilt avsnitt om nya finansieringsformer. Där föreslår myndigheten att en del av de pengar som enheterna Kontroll och Återkrav drar in ska komma kassan till godo. Enligt förslaget skulle pengarna användas till att höja kvaliteten i handläggningen av ärenden.

– Andra som sysslar med inkassoverksamhet har ju reveny av hur mycket de kan återkräva, säger Försäkringskassans ekonomichef Sture Hjalmarsson, till Riksdag&Departement, R&D.

Under förra året drog de två enheterna in 200 miljoner kronor. Och enligt Försäkringskassans årsredovisning kan det komma att handla om betydligt större summor, eftersom de felaktiga utbetalningarna beräknades till 19 miljarder kronor förra året.

Enligt Sture Hjalmarsson har förslaget inget samband med Försäkringskassans akuta ekonomiska kris:

– Nej, det här är en idé som har funnits en lång tid. Men vi har inte fört fram den till regeringen tidigare, inte så här officiellt i alla fall.

Socialdepartementet är skeptiskt till ett system där Försäkringskassan kan tjäna på felaktiga utbetalningar.

– Sådana här system är väldigt delikata och känsliga och det kan slå fel, säger Jonas Nilsson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet till R&D.

– Risken är att det blir mindre fokus på att utbetalningarna blir rätt från början, menar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA