Vikarier och sjuka inte med i enkäter

ARBETSMILJÖ2014-02-12

Medarbetarundersökningarna ska ge de anställda en röst. Men det är vanligt att utesluta vikarier, långtidssjuka och föräldralediga från enkäterna. Då kan resultatet bli skevt, varnar forskare.

De flesta statliga arbetsgivare gör regelbundet medarbetarundersökningar föra tt undersöka arbetsmiljön. Men tjänstlediga, långtidssjuka och barnlediga får ofta inte besvara enkätfrågorna. Många riktar också undersökningen enbart till fast anställda – visstidsanställda kommer inte med.

Polisens senaste medarbetarundersökning från början av 2013 är ett exempel. I den fick bara de fast anställda som varit hos Polisen i mer än tre månader delta.

Bo Gustavsson, nationellt huvudskyddsombud inom Polisen för ST, Seko och Saco-S, anser att det är problematiskt.

– Vi har allt fler timanställda och för dem får man ingen bra bild. Man bortser från en stor grupp och missar kanske en hel del. De kan ha andra slags åsikter och känner sig kanske inte trygga med att ta upp det med chefen.

Bo Gustavsson anser att alla som är anställda när undersökningen görs ska få vara med.

Statens institutionsstyrelse, SiS, lät endast de fast anställda som var i tjänst och vikarier som varit anställda minst ett halvår delta i den senaste medarbetarundersökningen. Personaldirektör Pia Bergqvist säger till Publikt att det beror på att myndigheten velat ha en nulägesanalys.

Inom Kriminalvården får alla som har månadslön besvara enkäten. Men de som är tjänstlediga, föräldralediga eller sjuka och inte har varit i tjänst de senaste fyra månaderna omfattas inte.

Så kallat intermittent anställda, timvikarier och liknande, är inte heller med, enligt personalexpert Anne-Chatrine Älgevik.

–Deras svar blir svåra att koppla till en arbetsgrupp eller chef och det blir således svårt att omvandla svaren till förbättringsområden, säger hon.

Peter Svensson, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, ingår i ett forskarlag som har studerat medarbetarundersökningar. Han ser faror med att exkludera alltför många grupper från medarbetarundersökningen.

–Utifrån ett arbetsmiljöperspektiv kan den avgränsningen bli ytterst problematisk. Kanske är det de visstidsanställda som lider mest av stress och då är det dem man borde undersöka, säger Peter Svensson.

Det anser även Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet. Hon menar att det både finns formella och praktiska skäl att inkludera visstidsanställda i medarbetarundersökningarna.

–Dels har vi sedan 2002 en lag om förbud mot diskriminering av visstidsanställda. Dels är det den grupp som har det sämst på arbetsplatsen och om man inte frågar dem hur de har det, kan man inte åtgärda deras arbetsmiljö, säger Maria Steinberg.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Spagge (ej verifierad) tors, 02/13/2014 - 21:28
Den psykosociala medarbetarundersökningen som gjordes på min arbetsplats tog med de sjukskrivna. Deras svar märktes dock inte i slutresultatet, underligt nog.
Däremot var den tämligen kritiserade "ledningens" åsikter och svar inräknade bland de övrigas, vilket gav ett mycket snett utfall.
Detta kommenterades ö h t inte av utredarna.
Dyr och usel soppa - när det verkligen behövdes riktiga åtgärder egentligen.
Trist.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA