Annons:

»Vi var dömda på förhand«

MIGRATIONSVERKET2013-08-21

Åtta anställda på Migrationsverkets förvarsenhet i Kållered har anklagats för att ha sovit på jobbet. Källan till anklagelserna var anonym och de utpekade upplevde inte att de hade någon chans att försvara sig. I brev till facket skriver en av dem att arbetsmiljön är »fruktansvärd«.

Det var före sommaren som de åtta medarbetarna på förvarsenheten kallades till samtal med enhetschefen, som förklarade att han litade »helt och fullt« på den anonyma källa som hävdat att de sovit under arbetspass. Chefen förklarade också för flera av de utpekade att han nu saknade förtroende för dem. De som var timvikarier fick veta att de inte skulle få fler uppdrag.

De anklagade – som helt förnekade att de hade sovit – fick inte veta när det skulle ha inträffat.

– Vi var dömda på förhand. Det fanns ingenting vi kunde säga till vårt försvar och det var hemskt, säger en av de utpekade medarbetarna.

Under ett samtal sade chefen att medarbetaren antingen borde erkänna att han sovit, eller berätta att han sett andra göra det.

– Jag skulle alltså ha behövt ljuga om kolleger för att själv gå fri, kommenterar medarbetaren.

Flera av de anställda skrev ned sina upplevelser:

»Personalen mår mycket dåligt, flera är sjukskrivna, mina kolleger gråter på jobbet och äter lugnande medel … Det är kaos här. Arbetsmiljön är fruktansvärd«, skriver en av dem. En anställd skriver: »Det är ohållbart. Ledningen måste avgå«, och en annan: »Nu känns det som ett straff att ta mig till jobbet. Varje gång jag är på väg till jobbet känner jag ångest«.

Ärendet, som fick stor uppmärksamhet i flera medier, lades senare ned och alla utpekade fick jobba kvar på myndigheten.

Flera medarbetare upplever att ledningen gjorde en helomvändning.

– Plötsligt fick jag fortsätta, men jag fick ingen förklaring, och verkligen ingen ursäkt. Det är bara tyst! Ledningen har inte sagt någonting alls. Har de ändrat sig? Har de plötsligt förtroende för mig i alla fall? Jag och många kolleger har mått dåligt över sommaren, säger en av dem.

Berit Heljestrand är områdeschef och därmed chef över enhetschefen:

– Vi hade ingen källa som ville träda fram. Vi hade helt enkelt inget att gå vidare med till personalansvarsnämnden.

Kan du i dag säga att du vet att medarbetare hade sovit på arbetspass?

– Nej, jag kan inte säga att jag vet det.

Berit Heljestrand säger att hon ser allvarligt på det som har hänt och att hon förstår att medarbetare kan sakna en ursäkt.

– Det är inte omöjligt att det kan komma, men det är för tidigt att säga det. Vi har påbörjat en dialog som vi vill fullfölja.

Tycker du att den här enhetschefen kan fortsätta som chef?

– Jag för inte en sådan diskussion i media.

Publikt har utan resultat sökt enhetschefen på förvarsenheten i Kållered. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA