”Vi kunde inget göra”, säger DO

POLISEN2011-11-15

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har ingen laglig möjlighet att granska Polishögskolans antagningsrutiner. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Rikspolisstyrelsen, RPS, har stämts av organisationen Centrum för rättvisa för att Polishögskolans antagningsregler diskriminerar män. Innan Centrum för rättvisa lämnade in sin stämningsansökan som avser tre manliga sökanden som organisationen anser har diskriminerats hade DO fått in över 130 skrivelser från män som begärde att myndigheten skulle granska om det förekommit olaglig diskriminering vid antagningen till Polishögskolan.

På grund av skrivelsernas utformning betraktade DO dem inte som individuella anmälningar där anmälaren känt sig missgynnad, utan snarare som uppmaningar att DO skulle inleda en generell granskning mot Polishögskolan, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Och det kan inte DO göra. Diskrimineringslagen innehåller regler om att den som anordnar utbildning är skyldig att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning för personer som söker till verksamheten. Men Polishögskolan omfattas inte av lagens krav på aktiva åtgärder och därför kan DO inte inleda en formell granskning av Polishögskolans antagningsrutiner.

DO kan inom ramen för sitt allmänna uppdrag ta initiativ till dialoger med olika aktörer för att uppmärksamma och diskutera frågor som rör diskriminering. DO kommer därför nu att inleda en dialog med Rikspolisstyrelsen för att diskutera vilka kriterier som används vid uttagningen, skriver myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA