Verk vill minska statens administration

NYHET2005-03-14

Ekonomistyrningsverket anser att statliga myndigheter kan spara pengar genom att minska administration och andra ”overheadkostnader”. Men enligt ST är resonemanget direkt vilseledande.

Ekonomistyrningsverket, ESV, bedömer att en fjärdedel av statens förvaltningskostnader utgörs av administration, lokaler och andra stödfunktioner som gemensamt kallas overheadkostnader. Antagandet bygger på en undersökning av 50 myndigheter.

Lokalerna står för nära hälften av myndighetens centrala ”OH-kostnader”. Andra stora utgifter är IT-stöd, centrala ekonomi- och personalfunktioner och ledning.

Ute på enheterna finns ytterligare ”stödkostnader” i form av möten, chefer och kompetensutveckling. De centrala och enhetsvisa kostnaderna slukar tillsammans nästan hälften av de statliga förvaltningsanslagen på 170 miljarder kronor, uppskattar ESV.

– Vi är övertygade om att flertalet myndigheter har möjlighet att spara pengar genom att se över kostnaderna för stödverksamheten, kommenterar ESVs GD Yvonne Gustafsson.

Men STs ordförande Annette Carnhede anser att själva begreppet overheadkostnader är olyckligt, eftersom styrning och personalfunktioner hänger intimt samman med kärnverksamheten.

Dessutom har myndigheterna ökat sin produktivitet. Problemet är att statlig verksamhet påförs nya uppgifter utan att resurserna ökar. Att då tala om bristande effektivitet är direkt vilseledande, hävdar hon.

Det är bra om ESV följer utvecklingen fortlöpande, anser hon.

– Min övertygelse är att en uppföljning över tiden kan visa att personalfunktionerna med personalvetare och proffs som arbetar med exempelvis kompetensutveckling och rehabilitering, betalar sig i längden. Från fackligt håll har vi noterat en nedmontering av dessa funktioner i ett kortsiktigt försök att spara pengar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA