Verk vill korta semestern

NYHET2003-12-16
Av:  Eva Spira

Luftfartsverket vill sänka antalet semesterdagar för nyanställda från nuvarande 34 till 25 per år. Kravet har varit att lösa semesterfrågan innan de reella löneförhandlingarna startar.

– Vi är inte beredda att ge avkall på semesterdagarna, men har sagt att vi är kan diskutera frågan, säger STs avdelningsordförande Krister Falk.

– Däremot kan vi inte vänta med löneförhandlingarna. Då hamnar vi i tidsnöd. Men det tror jag att arbetsgivaren har förstått.

Luftfartsverket hävdar att det är av konkurrensskäl man vill minska antalet semesterdagar. Men det argumentet håller inte, menar Krister Falk.

– På den privata sidan är det många som har fler än 25 semesterdagar. Och ska vi diskutera konkurrensfrågor måste vi också titta på lönen. Men det är arbetsgivaren inte intresserad av.

Även Vägverket vill sänka antalet semesterdagar för nyanställda. Dessutom vill man försämra resetillägget vid tjänsteresor.

– Arbetsgivaren anser att konkurrensen inte sker på lika villkor, så nu undersöker vi hur det faktiskt ser ut, förklarar ST-Vägverks ordförande Tommy Aldvin.

Avdelningen säger nej till färre semesterdagar och är tveksam till att ändra resetillägget:

– Ska vi behålla medarbetaravtalet, som innebär att alla anställda följer samma regler, kan vi inte gå med på kravet. Det skulle fordra att vi delar upp avtalen i en produktionsdel och en myndighetsdel.

Att det bara skulle bli de nyanställda som fick färre semesterdagar är inget godtagbart skäl, enligt Tommy Aldvin:

– Vi kan inte ha skilda regler. Dessutom skulle det bara leda till att arbetsgivaren kommer tillbaka om något år och vill harmonisera reglerna.

Bakgrund

I de centrala avtalsförhandlingarna ville Arbetsgivarverket minska antalet semesterdagar till 25 för nyanställda vid affärsverken. Men facket sa nej. Resultatet blev att parterna ska undersöka om det finns konkurrensutsättning lokalt, och i så fall förhandla om eventuella förändringar av nuvarande avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA