Annons:

Verk vill ha moderna ledare

LÄKEMEDELSVERKET2010-03-19

Läkemedelsverket förbereder en stor omorganisation för att göra verksamheten effektivare. ST-avdelningen är i huvudsak positiv. ”För en gångs skull har ledningen lyssnat på personalen”, säger ordförande Marie Andersson.

Förslaget till ny organisation innebär bland annat nya funktioner och roller och ett ändrat arbetssätt. Dessutom ställs nya krav på cheferna, vilket har medfört att chefstjänsterna har utlysts på nytt. Parterna ska förhandla om förslaget i nästa vecka.

– Grundförslaget kom före jul. Det väckte medarbetarna, som började arbeta fram egna förslag och idéer, berättar STs Marie Andersson. Och arbetsgivaren har faktiskt lyssnat – det är vi ovana vid.

Verket gjorde 2007 ett misslyckat försök att rationalisera och införa ett nytt, helt elektroniskt ärendehanteringssystem. ST-avdelningen var starkt kritisk, men fick inte gehör för sina synpunkter. Projektet fick sedan ändå läggas ned av ekonomiska skäl, efter stora utgifter för IT-konsulter.

Den nu planerade omorganisationen syftar enligt arbetsgivaren inte till att dra ned på personalstyrkan. Bemanningsplanen är dock inte klar, utan ska presenteras när organisationen är fastlagd.

Marie Andersson tror att arbetsflödet kan bli bättre och är positiv till att enheterna blir mindre i den nya organisationen.

– Som medarbetare kommer man närmare den som leder verksamheten och sätter lön.

Men arbetsmiljöfrågorna i samband med omgörningen är styvmoderligt behandlade, anser hon. De har lyfts ut till arbetsmiljökommittén, och arbetet där har enligt facket inte prioriterats av arbetsgivaren.

De viktigaste arbetsmiljöaspekterna är ledarskapet och själva genomförandet, bedömer huvudskyddsombudet Jenny Jansson.

– Det är en ganska snäv tidsplan, eftersom omorganisationen ska vara klar i september. Medarbetarna behöver tid att både göra sitt vanliga jobb och att hitta sin nya plats.

Verkets ledning har uttalat sig för ett modernt ledarskap, där man är mer ledare än chef och för en dialog med personalen. Det är bra tycker, Jenny Jansson, men kriterierna för ledarskapet behöver diskuteras mer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA