Annons:

Växande missnöje bland inspektörer

ARBETSMILJÖ2013-01-10

Missnöjet växer på Arbetsmiljöverket, där centrala informationsinsatser prioriteras framför arbetsmiljöinspektörernas arbete på fältet. Bemanningen uppfyller inte längre ILOs krav.

Två av Arbetsmiljöverkets inspektörer har skrivit ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, skriver Arbetarskydd. Bakgrunden är att en central informationsavdelning med ett 25-tal tjänster inrättats på myndighetens huvudkontor, samtidigt som antalet inspektörer på fältet minskar år efter år.

”Vi ställer oss frågan, vad vill du och regeringen när det gäller arbetsmiljölagstiftningen? Ska vi vara en myndighet som utnyttjar våra sanktionsmöjligheter och driver på för bättre arbetsmiljö eller ska vi vara en informationsmyndighet?” skriver inspektörerna Eva Geijer och Ulla-May Skoog i brevet.

Arbetsmiljöverkets centrala policy är att bara fyra av tio tjänster får återbesättas i samband med naturlig avgång. Konsekvensen blir att antalet inspektörer på fältet minskar år från år. Sedan år 2006 har antalet inspektörer minskat från drygt 360 till cirka 250. Enligt Arbetarskydd lever Sverige lever inte längre upp till FN-organet ILOs minimikrav för att säkra arbetsmiljön ute på företagen. Antalet tillsynsbesök minskade med en fjärdedel mellan 2006 och 2010.

Beslutet att inte återbesätta mer än 40 procent av de inspektörer som slutar gäller för tredje året i rad. Myndighetens ledning har redan aviserat att det kommer att gälla också under nästa år.

”Vi tänker inte jobba ihjäl oss”, säger STs ordförande Gunni Ekdahl till tidningen.

”Det här är ett ekonomiskt styrinstrument för att långsiktigt komma i balans. Sedan häver jag beslutet”, säger myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg till Arbetarskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA