”Växande afrofobi måste tas på allvar”

DISKRIMINERING2014-02-03

Afrosvenskar är mer än tre gånger så utsatta för hatbrott som andra minoriteter. Det skriver tre utredare vid Mångkulturellt centrum i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN.

Sedan 2008 har afrofobiska hatbrott ökat med en fjärdedel, medan hatbrott i stort har minskat med sex procent. Det skriver de tre utredarna Samson Beshir, Tobias Hübinette och Victoria Kawesa i sin debattartikel i DN. De överlämnar idag sin rapport om afrofobi till integrationsminister Erik Ullenhag, FP.

Afrofobi tar sig uttryck i verbala kränkningar, rumsliga utestängningar, fysiska påhopp samt i diskriminering på bland annat arbets- och bostadsmarknaden och inom utbildningsväsendet, konstaterar de tre. I Sverige bor ungefär 180 000 afrosvenskar. Fyra av tio är inrikes födda med en eller två föräldrar från Afrika söder om Sahara. Många är också adopterade.

Mellan 2011 och 2012 ökade antalet hatbrott mot afrosvenskar med 17 procent. En stor del av dem är våldsbrott och äger rum på allmän plats. Att det offentliga rummet är en hotfull plats för afrosvenskar begränsar deras handlingsutrymme och rörelsefrihet, skriver de tre utredarna.

Enligt debattartikeln är afrosvenskar också diskriminerade på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Bara 32 procent av de högskoleutbildade männen och 40 procent av kvinnorna födda i Afrika har ett yrke som motsvarar deras högskolekompetens.

Till TT säger Erik Ullenhag att den rasism som drabbar afrosvenskar måste tas på stort allvar:

”Jag är särskilt oroad kring den svensksomaliska gruppens situation. Det är den grupp som har varit utsatt för mest stereotyper i debatten under senare år”.

Rapporten från de tre utredarna ska nu granskas i regeringskansliet, säger Erik Ullenhag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA