Varselvåg skapar hårt tryck
Antalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
Den pågående pandemin får tuffa följder på arbetsmarknaden. Senaste veckan ökade antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen med över 25 000 personer och sedan 1 mars har nästan 50 000 varslats om uppsägning. I ett pressmeddelande konstaterar Arbetsförmedlingen att siffrorna över antalet nyinskrivna senaste veckan är värre än under finanskrisen.
Samtidigt är det, efter fjolårets reformering av myndigheten, en kraftigt nedbantad personalstyrka som ska svara upp mot behoven.
Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, berättar att anställda får slita hårt för att hantera det höga trycket och att man är nära bristningsgränsen.
– Nu är det verkligen hals över huvud. Det är ett otroligt pressat läge för att kunna hantera alla köer som bildas. Våra anställda som jobbar med personliga distansmöten för nyinskrivna och ger stöd via telefon får sitta hela dagarna, och sjuktalen stiger. Dessutom slutar det ju inte här utan det kommer att fortsätta med tiotusentals nyinskrivna, säger han till Publikt.
Även på kundtorgen, dit arbetssökande kan vända sig för information och stöd, är situationen tuff.
– Det är jättemycket folk som kommer dit. Många anställda upplever det som konstigt att man håller öppet samtidigt som så många andra stänger för att inte sprida smitta. Från myndigheten får vi beskrivet att man ser det som en samhällskritisk verksamhet. Jag förstår det, men tror samtidigt att det är viktigt att minimera riskerna så mycket som möjligt och titta på alternativa lösningar.
Ett fjolår med många kontorsnedläggningar och uppsägningar av arbetsförmedlare hjälper inte till.
– För ett och ett halvt år sedan tror jag att den här varselsituationen som är nu hade kunnat hanteras bra. Jämfört med då är vi åderlåtna och otroligt pressade. Samtidigt förväntas vi leverera som vanligt och vara en myndighet som fungerar utan problem.
I nuläget har myndigheten styrt om sina resurser så att fler anställda kan hjälpa till i telefonkontakten med nyinskrivna. Men det skapar bara hål på andra platser, anser Fredrik Andersson som vill att regeringen skjuter till mer pengar. De 330 miljoner som myndigheten fick i förra veckan för att hantera situationen räcker inte särskilt långt enligt honom.
– De hjälper bara tillfälligt. Myndigheten måste få mer resurser och även klartecken för vad som gäller kommande år, annars kanske vi måste varsla igen i höst.
Fredrik Andersson anser också att det är viktigt med ett snabbt besked om vad som ska hända med myndigheten framöver.
– Jag tycker att regeringen måste ta en ordentlig diskussion om vad som ska hända med reformeringen, och i alla fall tillfälligt lägga försöken med privatiseringar på is. Det binder resurser och personal som behövs här och nu.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, meddelade i går att de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingens reformering har pausats och att myndighetens fokus ska ligga på att hantera situationen här och nu.
”Det som är fokus för Arbetsförmedlingen måste vara här och nu och se till att alla de som skrivs in får det stöd de behöver. Det handlar också om att fokusera på den här varselhanteringen som Arbetsförmedlingen har sedan lång tid tillbaka. Vi har pausat de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingen och vi kommer att göra en ny bedömning efter påsk. Vi har varit väldigt tydliga med att nu handlar det om att hantera situationen här och nu” säger Eva Nordmark till TT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.