Varsel vid Nationellt centrum för flexibelt lärande
Nationellt centrum för flexibelt lärande behöver spara. Därför har sammanlagt 48 personer i Norrköping och Härnösand varslats om uppsägning.
För snart två år sedan blev dåvarande Statens skolor för vuxna en ny myndighet och ändrade namn till Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL). Det betydde mindre egen utbildning. Istället skulle myndigheten ge stöd åt kommuner och folkbildningsorganisationer.
– Det innebar att vi måste lägga om kurs, förklarar Lisbeth Nylund, klubbordförande i Härnösand och avdelningsordförande för ST-Skola.
Hon säger att orsaken till besparingarna också är att CFL tilldelats mindre pengar i årets budget. Bland annat fick man under förra året ett tillskott för att genomföra utbildningar under övergångsperioden.
– Men utbildningarna har inte tagit slut trots att pengarna är slut, säger Lisbeth Nylund.
Myndigheten behöver spara cirka 20 miljoner kronor. 24 personer har varslats om uppsägning i Härnösand och lika många i Norrköping.
Lisbeth Nylund säger att det står klart att personalkostnaderna är för stora. I och med att antalet kurser och antalet elever minskar uppstår automatiskt en arbetsbrist.
– Men det finns ännu inte någon fullständig konsekvensanalys och vi har inte börjat förhandla än. Därför vet vi inte hur det blir i slutänden.
Hon säger att medlemmarna är oroliga.
– Speciellt bland dem som känner att deras tjänst kan vara hotad, till exempel kursadministratörerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.