Annons:

Varnar för konsekvenserna av hot mot forskare

FORSKNING2021-03-08

Om forskare hotas och tystas hotas den akademiska friheten och vår demokrati, skriver Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i en debattartikel. Hon lyfter fram att regeringen föreslagit en ändring i högskolelagen som syftar till att främja och värna den akademiska friheten.

Forskare som bidragit genom att sprida kunskap om covid-19 eller deltagit i den allmänna debatten om pandemin har drabbats av hot och hat, skriver Matilda Ernkrans i Upsala Nya Tidning. Hon konstaterar att minst en forskare valt att sluta forska om covid-19 efter detta, och fler har berättat om grova hot och påhopp.

”Det är oacceptabelt att forskare tvingas sluta att forska kring ett ämne på grund av hot och hat. Dessutom i ett läge när vi behöver mer kunskap om covid-19 för att kunna rädda liv och hejda pandemin”, skriver hon.

Den akademiska friheten är en viktig grund för ett demokratiskt och starkt samhälle, menar Matilda Ernkrans. Hon pekar på att forskares oberoende ställning är under hot i många delar av världen:

”Vi ser flera exempel i världen där universitets och högskolors roll som självständig och kritisk kraft i samhället och forskarens rätt att fritt söka och sprida kunskap hotas. Vi ser hur högerextrema krafter attackerat forskning om vissa ämnen som ett sätt att påverka utvecklingen i landet. Extrema rörelser förnekar fakta om vår historia och om hur vi ska hantera stora utmaningar, som till exempel klimathotet. Detta hotar yttrandefriheten, samhällsutvecklingen och i längden hela demokratin”, skriver hon.

Därför har regeringen föreslagit att en ändring i högskolelagen för att slå fast att den akademiska friheten ska främjas och värnas, skriver ministern. Avsikten är att markera vikten av det fria kunskapssökandet och den fria kunskapsspridningen. Ett annat syfte är att markera att universitet och högskolor ska präglas av ett öppet samtalsklimat.

”Lagändringen är en stark signal om att utbildning och forskning ska fredas. Att det finns möjligheter att fritt söka och sprida kunskap och för forskare att kunna granska det som sker i samhället är viktigt för hela samhället och demokratin”, skriver Matilda Ernkrans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA