Varnar för ekonomisk överhettning

FINANSPOLITISKA RÅDET2011-05-16

De nya skattesänkningar som regeringen vill genomföra riskerar att överhetta svensk ekonomi, varnar Finanspolitiska rådet i en rapport.

Finanspolitiska rådet har tillsatts av regeringen, men när rådet kritiserat regeringens politik har man fått mothugg från finansminister Anders Borg. Även i sin nya rapport sätter rådet frågetecken för delar av den ekonomiska politiken.

Det gäller bland annat de nya skattesänkningar som aviserades i vårpropositionen: ett femte jobbskatteavdrag, höjd gräns för statlig skatt och höjt grundavdrag för pensionärer. Reformer i den storleksordningen kan leda till att konjunkturuppgången blir alltför stark, varnar rådet. Dessutom kan stora skattesänkningar öka trycket på regeringen att även förbättra ersättningsnivåerna i exempelvis sjukförsäkringen och a-kassan.

Finanspolitiska rådet uppmanar också regeringen att skrota de differentierade avgifterna till a-kassan. Tanken med dem var att hög arbetslöshetsnivå i en a-kassa skulle medföra högre avgift, vilket i sin tur leda till måttfulla lönekrav i branschen och minskad arbetslöshet. Men det har inte fungerat i praktiken, anser rådet – avgiftsdifferentieringen ”ger lite ull för mycket skrik”.

Samtidigt understryker rådet att det finns starka principiella skäl för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Ett annat problem med arbetslöshetsförsäkringen är att avtrappningen av ersättningen inte fungerar som tänkt. Det beror dels på att många nu står utanför a-kassorna, dels på att ersättningstaket inte höjts på länge och därmed sjunkit kraftigt i förhållande till lönerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA