Varannan har sömnproblem

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-10-10

Varannan anställd vid Försäkringskassan i Dalarna lider av sömnsvårigheter, och var femte tar medicin mot arbetsrelaterade besvär. Det visar en enkät som gjorts av det lokala ST-facket.

Förra veckan offentliggjorde ST sin stora arbetsmiljöundersökning om hur de statsanställda har det på jobbet. Peter Karlsson, ordförande för ST vid Försäkringskassan i Dalarna, misstänkte att det var ännu värre än vad den stora SCB-undersökningen visade, rapporterar lokalpressen. Han gjorde en egen enkät bland sina 200 medlemmar.

Av de 104 svar han fick kom 75 från Falun men bara ett svar från Mora.

– I Mora sa man att de inte hann svara på grund av den ansträngda arbetssituationen. Bara det säger hur pressat läget är, berättar han i Falu-Kuriren.

Sex av tio bland dem som svarat upplever att deras jobb är ansträngt/pressande och var fjärde tycker att det är för mycket övertid.

– Av mina medlemmar har sex procent varit sjukskrivna på grund av jobbet i år. 54 procent går till jobbet trots att de mår dåligt av det och lika många uppger att de har sömnproblem på grund av arbetssituationen, säger Peter Karlsson till tidningen.

Han säger också att några av ST-medlemmarna måste ha samtalshjälp med psykolog och att hela 20 procent tvingas ta medicin mot sömnproblem eller högt blodtryck.

Peter Eriksson säger att medlemmarna kommit i kläm mellan allmänhetens krav på att få ut sina pengar i rimlig tid och ledningens attityd att det ska gå, trots att handläggarna blivit färre och arbetsuppgifterna ökat:

– Från STs sida har vi sagt att de går för fort fram och att allt inte är på plats. Att det ändå kommer ut pengar beror på STs medlemmar som ställer upp för medborgarna, men vi får betala med vår hälsa och det är inte hållbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA