Annons:

Varannan gång blir polisen utan uppgifter

POLISEN2017-02-21

EU-domstolen slog i december fast att den svenska datalagringen strider mot EUs direktiv. Det har lett till att polisen bara i häften av fallen får ut de uppgifter som begärs i samband med brottsutredningar, uppger SVT.

Polisens nationella avdelning, Noa, har gjort en sammanställning av 200 ärenden om de praktiska konsekvenserna sedan EU-domstolen gav sitt förhandsbesked om datalagringsdirektivet i december.

”I hälften av fallen fick vi ut begärda uppgifter, i 25 procent fick vi en del och i 25 procent fick vi inga alls”, säger IT-brottsexperten Anders Ahlqvist vid Noa till SVT.

Konsekvensen blir att tusentals brott kan komma att förbli outredda i år, därför att teleoperatörerna slutat att lagra uppgifter om datatrafiken. Enligt polisen byter kriminella personer mobiloperatör för att undvika att deras uppgifter lagras. Polisen anser att informationen behövs för att kunna kartlägga var olika personer befunnit sig och vem som varit i kontakt med vem. Själva innehållet i telefonsamtal, sms och e-post lagras inte.

Enligt SVT har operatörerna gjort olika tolkningar av rättsläget. Vissa operatörer har helt slutat att lagra uppgifter om trafiken, medan andra frivilligt fortsatt att spara uppgifter.

”När det gäller barnporr börjar den typen av utredningar nästan alltid med ett IP-nummer. Men allt från näthat till de grövsta våldsbrotten påverkas av det här. Jag skulle säga att det handlar om tusentals ärenden som vi kommer att tappa. Gärningsmän går fria och brottsoffer får ingen upprättelse”, säger Anders Ahlqvist till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA