Annons:

Varannan damernas i statens bolagsstyrelser

STATEN2006-05-17

47 procent av styrelseledamöterna i statens företag är kvinnor. Det framgår av regeringens skrivelse om företag med statligt ägande som överlämnats till riksdagen.

”Precis som staten gått i bräschen för att öka antalet kvinnor i styrelserna, är det nu viktigt att de statligt ägda företagen även driver utvecklingen mot att öka antalet kvinnor i företagsledande ställning”, skriver näringsminister Thomas Östros i ett pressmeddelande.

Staten är Sveriges största företagsägare. Regeringskansliet förvaltar 55 bolag, varav 41 är helt statsägda och 14 ägs tillsammans med andra. Totalt är cirka 190 000 personer anställda i dessa företag.

Svenska staten är dessutom den största ägaren på Stockholmsbörsen.

I regeringens skrivelse till riksdagen redogörs för regeringens förvaltning och de statliga företagens verksamhet. Under 2005 ökade vinsten efter skatt med 70 procent till 52 miljarder kronor. Bolagens utdelningar till ägaren staten uppgår till 26,5 miljarder kronor.

De statliga företagen kan delas in i två grupper; de som verkar under marknadsmässiga villkor och de som främst har särskilda samhällsintressen att infria. Regeringen bedömer att det sammanlagda värdet av de förvaltade företagen uppgår till cirka 675 miljarder kr.

Enligt skrivelsen skärper regeringen kraven på att de statliga företagen ska arbeta med mångfaldsfrågor så att arbetet mot diskriminering förtydligas. Företagens styrelser tillhålls också att mer aktivt arbeta med etik, miljömässigt och socialt hållbar utveckling samt innovationsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA