Var inlåsta utan brandlarm
Polisens arrest i Gällivare har varit utan brandlarm i över ett år, och är nu stängd efter ett skyddsstopp. ”Om det börjat brinna i en cell hade vi kanske inte känt röklukten innan det varit för sent”, säger huvudskyddsombudet Leif Lahti.
Hösten 2014 gjordes en brandinspektion i polisens lokaler i Gällivare, där man bland annat konstaterade att Räddningsverket skulle sluta att ta emot automatiska brandlarm vid det kommande årsskiftet. Myndigheten skulle därför behöva upphandla en ny mottagare av larm.
Men något avtal med en ny brandlarmsmottagare skrevs aldrig. I stället har arresten och polisens lokaler i övrigt varit utan larm i över ett år.
Bristen upptäcktes vid ett arbetsmiljömöte nyligen med biträdande lokalpolisområdeschef Tomas Åslund. Han är tillfälligt på plats i Norrbotten för att stötta verksamheten, som har haft stora problem med underbemanning och samarbetssvårigheter.
Det regionalt samordnande huvudskyddsombudet Jan Johansson beslutade vid upptäckten om ett totalt skyddsstopp för verksamhet i arresten. Det gäller sedan i tisdags. Personer som ska tas i fängsligt förvar får nu köras till Jokkmokk eller Kiruna, den kortaste sträckan är nio mil.
– Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Tomas Åslund. Jag kan bara konstatera att det har brustit, och det är djupt olyckligt och hämmar vår verksamhet.
Även Jan Johansson tycker att missen är extraordinär.
– Det här ska ju inte ens komma på tapeten. Det är extra allvarligt i lokaler där människor faktiskt är inlåsta. I polishuset finns dessutom andra hyresgäster, vars väl och ve riskerades.
Han säger att han dock inte är förvånad.
– Det säger jag utifrån min erfarenhet av mitt uppdrag.
Leif Lahti är huvudskyddsombud i Norrbotten och arbetar i Gällivare. Han tror att en brand som startar i en cell i arresten inte skulle upptäckas omedelbart, då det är dubbla dörrar till cellerna.
– Om det börjar brinna i en cell där det sitter någon är det stor risk att vi skulle komma för sent.
Men är inte de som placeras i arresten visiterade?
– Jovisst, men vi är alla människor. Jag har arbetat inom Polisen i 36 år och det har hänt att man lyckats smuggla in en tändare. Och där finns brännbart material som madrasser och plastmuggar.
Tomas Åslund har nu satt igång en process för att skriva avtal om brandlarm, sannolikt med SOS Alarm.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.